Mit tegyek, ha lekadt a bukó-nyíló ablak? Valaki segítsen!
Adott egy tipikus panelprogramos bukó-nyíló műanyag ablak. Gondolom rosszul nyitottam ki, és persze a hibásműködtetés-gátló csak utána végezte a dolgát. Szóval most nem lehet becsukni, a kilincs nem szuperál semerre, erőltetni meg nagyon nem merem.
Bukó állapotban aránylag megmarad, de tartok tőle, hogy a közelgő vihart nem fogja szeretni. A probléma a jobb felső zsanérnál van.
Légyszi világosan írjátok le, mit lehet vele tenni - ha lehet, barkácsismeretem minimális, a rendelkezésemre álló eszköz pedig kb egy csavarhúzó. :S
Köszönöm előre is!
22L
Én tegnap épp így jártam.
Küszködtem vele sokat. Végül teljesen becsuktam az ablakot, minden sarka jól feküdt a nyílón. És akkor el tudtam fordítani a kilincset. Bezáródott, utána pedig rendesen működött.
Szilvi
A 2. módszert ismerem, jól működik, ha nem blokkolja le ez a vacak gátló bizbasz. :D De most a kilincset is csak minimálisan lehet mozgatni, nagyon meg nem merem erőltetni, mert ha eltöröm, sokba kerül gondolom. :S
A régi lakásban vacak volt az ablak, ott mindig leakadt, de nem blokkolt le, szóval így még nem jártam. :(
De azért próbálkozok kitartóan, vagy megjavul, vagy én esek ki az ablakon. xD
Köszi! :)
Nekem is leblokkolt a kilincs, de teljesen bezárt állapotban működött.
1. voltam
Az a baj ezekkel a panelprogramos bukó-nyíló ablakokkal, hogy a tél és a nyár közti hőmérséklet változás hatására vetemednek-helyezkednek és olyankor már vagy nem akadnak be a megfelelő bütykök a megfelelő helyekre és emiatt lötyög-laza az egész, vagy pont fordítva: nehezen lehet becsukni őket.
Ha nyáron jó, akkor télen nem akad be minden bütyke a megfelelő helyeken és emiatt befúj a huzat a széleken.
Nem tudom neked pontosan milyen fajta van, de a legtöbbnél ezt az "elmászást" után lehet állítani.
Az enyémen pl a jobb alsó zsanért fedő műanyag takarót kell lepattintani és alatta van egy fogóval forgatható kis körmös/fogas-tárcsa. Ezzel lehet az ablakot fel-le utánaállítani. Emellett még van egy imbusz-csavar is (6 szögletű imbusz-kulcsot kell beledugni) azzal pedig jobbra-balra lehet utánaállítani.
Először is meg kéne próbálnod óvatosan becsukni.
Ha nálad is ugyanaz a probléma mint nálam, akkor ez 2személyes művelet lehet:
Egy ember a kilincs felőli oldalon tartja az ablakot, a másik meg a másik oldalon nyomja és próbálja picit mozdítani. Nekem pl a kilincs a bal oldalon van, be kellett csukni az ablakot és a jobb oldalt nyomni és egy picikét emelni, hogy a kilincset el tudjam fordítani. Miután ezzel végeztem, a fogas tárcsával emeltem 1-2 milimétert, az imbusz-csavarral pedig balra mozdítottam az ablakot szintén 1-2 milimétert. Így a következő nyitásnál már helyreállt a rend, az ablak rendesen beakadt a megfelelő helyeken ahol kell, nem kellett félni a kieséstől.
Ha még garanciás (1 vagy 2 évet szoktak rá adni) érdemes kihívni a kivitelezőt és megkérni az embereit mutassák miközben beállítják. Nekem is először garanciásan állították után.
Hát nem kizárt, hogy ilyesmi oka van.
Őszintén megmondom, fogalmam sincs, mikori ablak, milyen fajta, ebbe a főbérlő nem avatott be. Viszont nagyon feszegetni sem szeretném a kérdést, mert biztos nem adnák vissza a kauciót akkor sem, ha két perc alatt ingyen meg tudják csinálni. :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!