Akác fából szoktak tetőt ácsolni, szalufaként alkalmazni?
Zsenikém, vagy inkább ál-gondolat olvasókám, ki mondta neked, hogy ilyet szándékozom csinálni?!
Ha a kérdésre nem tudsz válaszolni, a megjegyzéseidet megtarthatnád magadnak.
A hasznos válaszokat továbbra is várom!
Nem szoktak. Drágább, nem nő olyan hosszúra, nehezebb a megmunkálása, szöget beleütni se olyan egyszerű, mint fenyőbe, és nagyon nehéz a fenyőhöz képest.
Ennek ellenére úgy gondolom, semmi akadálya, hogy tetőszerkezetet csináljanak belőle, ha valaki vállalja.
Nemigen fog megroggyanni a Bramac alatt se.
SzaRufa
Anyámék '70-ben építkeztek, a telek tele volt akáccal. A kivágott fákból készült a gerendázat, a szarufák, de a lécezés már fenyő. A legnagyobb baj az vele, hogy a gerendák a saját súlyuk alatt meghajlottak, és minden szobának homorú a mennyezete. A szék és a szarufák bírják, nem hajottak, nem szuvasak,azokkal nincs gond. Szöget is lehet ütni bele, de a vastagabb ún. keményfa szöget kell használni.
Köszönöm a válaszokat!
Szalufa, vagy szarufa, hallottam már így is, úgy is. A házam terveiben és műszaki leírásában mindenhol szalufaként szerepel. (De akkor a továbbiakban csak "fa"-ként fogom említeni.)
Az én házam is 81 körül épült a Somoggyal szomszédos Baranyában. A gerendázat (födém) vasbeton, de a fákat akácból csinálták. Csak a lécezés fenyő. Szuvasodni nem szuvasodik, szöget már én is próbáltam beleverni, nagyon nehéz.
Viszont, ahogy pl az akác karókon is előfordul, egyiken-másikon hosszanti repedések vannak, elég hosszan. Ettől függetlenül atom-stabilnak néz ki.
De a vetemedés is megfigyelhető. A padlásról nézve ha végignézek a fa mentén, látszik, hogy némelyik kicsit benyomódott már. Mondjuk nem csoda, mert 6-8 m hosszú egy ilyen fa.
Gondoltam, már tetőfelújításra, mert még a régi pala van a tetőn. A lécezést mindenképp cserélném, de a fák talán maradhatnának. Az egyik szomszédnál láttam olyat, hogy a behomorodott fákat úgy korrigálták, hogy a benyomódott hossz mentém hozzászögeltek még egy lécet és erre a tetőlécezést.
Szerintetek ilyen megoldással maradhat az akác, vagy akkor már érdemes lenne mindent cserélni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!