Mik a tapasztalataitok panelvágással kapcsolatban?
Sziasztok! Eléggé eltérő véleményeket lehet olvasni a neten a panellakások átalakításáról.
- Egyik helyen az van, hogy gyakorlatilag bármit meg lehet csinálni. Ha főfalról van szó akkor is bedobnak az újonnan kivágott ajtónyílás fölé egy acélgerendát oszt jó. :) A vágás maga 80-120 ropi beépítéssel, lesimítással, hulladék elszállítással. Kell mondjuk statikus engedélye, azt elvinni városházára, rátenni egy 10 ropis illetékbélyeget. Esetleg kiírni egy héttel előre, hogy pár óráig zaj lesz a házban. Ez így max. egy fél napos utánajárással, kb. 2-300 ropiból mindennel együtt megvan.
- Másik helyen meg azt olvasni, hogy Úristen, akkor összedől a ház. Kell házdokumentációt kérni a gondnoktól, mert abból dolgozik a statikus, és az biztosan elveszett. Ha megvan, és drága pénzért mindent kiszámolt a jóember, akkor minden lakótól kell egyesével aláírást kérni, hogy igenis beleegyezik ebbe a veszélyes műveletbe, és elviselik a zajterhelést. Ha netalán ez is megvan mindenkitől, akkor egyik hivatalból ki másikba be, több hónapos-éves engedélyeztetés, majd a 6-8 milkás lakásban 2-3 milkás költségvetésből kész lesz az új ajtónyílásom.
Melyik áll közelebb a valósághoz?
Szerintem a valóság az, hogy lakása, lakóközössége, közösképviselője és önkormányzata válogatja.
Azt is lehet sok helyen olvasni, hogy felsőbb emeleteken nincs nagy gond, az alsókon viszont nem nagyon lehet módosíthatni.
Szia, nekünk azt mondták, hogy nem vághatunk falat... Kicsit utánajártam, ha nem szövetkezeti, akkor nem lehet gond, mert nem tilthatják meg, hiszen a saját lakásod (azért olvasd el a szmsz-t)
Felhívtam a kerületi önkormányzatot, megnézték, nem volt tilalom a házra. Mondták, hogy válaszfalhoz nem kell statikai vélemény sem, de ha esetleg gáz lenne, akkor jó ha van, igazolni, hogy nem mi voltunk...
Felhívtam a céget, megbeszéltem velük, hogy ha gond lenne, akkor kérhetünk statikai véleményt.
Maga a falvágás kisebb zajjal jár amúgy, mint egy házilagos betonofúrás!!! Akik jöttek csinálni, ők is rutinosak voltak, csak 9 után kezdték a munkát. Elég háklis házba költöztünk, de mégsem jött fel senki szólni (amúgy igen, ahogy előttem is írták, más lehet fenti emeletnél és alsóbb szinteken)
Előző lakásban a szomszéd maga nekiállt "ajtót bővíteni"... X. emelet volt, szerencséje, hogy felfelé repedt neki, nem lefelé... Házilag ne állj neki szerintem, szakemberekkel meg nem lehet baj, ők sem akarnak gondot maguknak!!!
Üdvözlet!
Panellakások falainak utólagos módositása a tevékenységeink közé tartozik, ezért cégvezetőként van némi tapasztalatom a témával kapcsolatban. Az a meglátás, hogy nincs lehetetlen változtatás valóban igaz, ugyanis megfelelő acélgerendás alátámasztás esetén gyakorlatilag egy egész főfal is kivágható de ez bizony nagyon sok költséget jelent. A jelenleg érvényben lévő szigoritások miatt az engedélyeztetési tervdokumentáció dija a főfalak vágása esetén 110-140E Ft. Ez az összeg nem kevés de nagyon sok elvárásnak kell megfelelni (tartószerkezet tervezés, tűzvédelem, E épitési napló, stb., stb...). Sok a munka a papirokkal is és a kivitelezés is költséges, mert drága a gyémánt, drága a vas (...) és gyenge a forint! Mire az ember eljut oda, hogy vágathat (főfalat!) addigra biztos rövidebb lesz 160-170E forinttal. Átlagos nyilások esetén a vágás költségei 100E ft körül mozognak, ha acél kell az plusz 60-80E ft. Nos, ha valaki főfalat szeretne vágatni, akkor mindenképpen tájékozódjon az anyagi vonzatokról és az ügyintézés időigényeiről még a tervezés előtt! Nehogy kidobott pénz legyen az egész, mert idő közben inkább lemond róla. Vannak szélsőséges esetek de a hivatali ügyintézés általában 2-4 hét. Természetesen találkoztam már olyan esettel amikor közel 1 év volt mire minden megvolt a vágáshoz, bár ilyen esetben a megrendelő hagyta magát megvezetni. A legjobb ha megbiznak egy olyan statikust, aki az egész ügyintézést vállalja és végigguritja néhány hét alatt. Szigorú a dolog de lássuk be, ha nem szigoritották volna, akkor előbb utóbb tényleg olyan "sajtházak" álltak volna Budapesten és idővel mindenhol ahol panelok vannak, melyek egy kisebb rengéstől is össze vissza repedeztek volna. Az össze dől a ház félelem azért elég erős, mivel a panelépületek szerkezeti kialakitása elég massziv. A tartó (teherviselő falak) és a födémlemezek mérete, merevsége és rögzitése...
Több milliós költség - meglátásom szerint - csak abban az esetben jelentkezhet egy átlag panellakásban, ha a tartófalak 60-70%-os módositását eszközölnénk. Ez pedig elég abszurd és nem jellemző. Egy-egy közlekedő ill. átadó nyilás készitése néhány 100E ft maximum! Sokat tudnék még irni a témáról de inkább az a javaslatom és legyen ez a záróakkord: az elképzelés megszületése után de még a statikai tervek készittetése előtt járják körbe rendesen a témát, gyűjtsék be az adatokat, infókat és árakat és ha igy is elfogadható a dolog, csak akkor vágjanak bele!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!