Otthon hogyan tudnék vanília illatú illóolajat csinálni?
Megpróbálhatod a vaniliacukort összekeverni egy ksi olajjal .
vagy hetekig ásztatsz igazi vaniliát(egy kis rúd 1000ft),a rugat lereszeled és úgy áztatod az illóolajban.
Amúgy lehet kapni az amolyan százforintos boltokban illóolajat és én láttam már vanilia aromásban is .
Üdv!
Kedves utolsó!
A vaníliacukornak egyetlen egy köze van a vaníliához,és az az hogy van benne aroma és igen is elképzelhető hogy ezt olajjal meglehet oldani,de a Te kedvedért csak is megfogom csinálni!
Szia!
Vanília illóolajat nem lehet készíteni, mert „A vanília nem tartalmaz illóolajat. A jellegzetes illatanyag a szagtalan anyagokból enzimek segítségével képződik az erjesztés során (a még éretlen terméseket forró vízbe mártják, majd nedvesen tartják, végül megszárítják). Ezeket az illatos komponenseket finomszesz és szén-dioxid segítségével vonják ki, majd a szén-dioxidot elpárologtatják; az így készült alkoholos oldat kerül az üvegekbe.” Forrás: aromax.hu
Viszont vaníliából alkoholos és olajos kivonatot is készíthetsz.
Vanília alkoholos kivonata: „Kell hozzá egy üveg jó minőségű vodka és vagy 10 hüvely vanília. A vaníliát felhasítva beteszem a vodkás üvegbe és 3-4 hétig sötét száraz helyen tárolom. Az első hét után néhány naponta felrázom. Gyönyörű mély borostyán színű lesz és illatos. Így önmagában nem jóízű de a sütiknek, krémeknek elképesztően intenzív vanília íze lesz. Ahogy fogy, az alkohol és a vanília is folyamatosan utántölthető.” Forrás: [link]
Vanília macerátum (olajos kivonat): „Az én egyik nagy kedvencem a vanília macerátum. Nem annyira terápiás hatásáért, hanem inkább illatáért rajongok. Egy felhasított vanília rudat 200ml bio édes mandula, vagy sárgabarackmag, vagy makadámia olajban áztatok kb. 6 hétig.”
Forrás: [link]
Ezeket a recepteket nyugodtan elkészítheted, egyszerűek és garantáltan tudod, hogy mit tartalmaznak a saját készítményeid. Egy tipp: ebayről rendelve a vaníliarúd sokkal olcsóbb, mintha bárhol Magyarországon szerzed be, mi rendeltünk korábban, postaköltséget sem kellett fizetni.
Engem is érdekelt az a kérdés már régóta, amelyet feltettél, korábban utánajártam ennek a témának, onnan tudom ezeket az adatokat. Remélem, hogy tudtam segíteni! :-) Ha kipróbálod a vaníliakivonat készítést, sok sikert kívánok ahhoz! Szép napot neked!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!