Nincs kijárata a teleknek mi a megoldás?
Figyelt kérdés
az a helyzet ,hogy van egy 250m2-es telek, 30 éven át a szomszéd által adott 2m széles 10m hosszú nyélen jártunk ki és be a házhoz... közelmúltban volt egy vita ezért megnéztem a földhivatalban hogy mi a helyzet és kiderült ,hogy nincs szolgalmi út bejegyezve se semmi.. de így ugye értéktelen a telek mert hivatalosan meg megközelíthető van erre valami megoldás , hogy mégse keljen százezreket fizetni?2012. márc. 22. 14:05
1/7 anonim válasza:
Úgy rémlik, ilyen esetben a szomszéd kötelezhető az átjárás biztosítására. Kérdezd meg az illetékes hatóságnál.
3/7 anonim válasza:
A szomszéd telke szolgalmi telek lett az évek során, ezt ha nem egyezik bele önként akkor bírói úton kell kérni és bejegyeztethető a földhivatalnál! Így jártam én is a telkemmel, szivességből megengedtem az átjárást 15 éven keresztül, aztán megromlott a kapcsolat, hiába nem akartam megengedni az átjárást. Bíróságra adtam, de vesztettem, időközben elbirtokolta a jogot, pedig volt más utvonal lehetőség is csak rosszabb /meredek emelkedőn/ feltételekkel. Mára szolgalmi joggal terhelt az ingatlanom és sajna erőssebb mint a tulajdonjog, mert ez örökös lett, bárki is lesz az új tulaj.
4/7 anonim válasza:
Ha 30 éven keresztül használtad, akkor elbirtokoltad tőle az utat. Feltéve ha a szomszéd az utóbbi 15 évben ugyanaz volt. Így a földhivatalnál kezdeményezheted az út bejegyzést. Neked lesz igazad egy esetleges pernél.
5/7 A kérdező kommentje:
1977-óta ugyan az a tulaja a szomszéd teleknek azóta van ez kijáró, kapu az van csinálva kerítés is van a vízóránk is a kapu után van közvetlen.
a földhivatalnál ez a bejegyzés mennyibe kerül?
2012. márc. 23. 07:38
6/7 anonim válasza:
Bejegyzés 6500 ft. De nem lehet csak úgy kérni és bejegyzik! Ügyvédi szerződés ,vagy bírói végzés kell minimum! Gondolom a tulaj nem egyezik bele.
7/7 A kérdező kommentje:
persze hogy nem egyezik bele ... eladni nem akarja pedig megvettem volna de ha nem hát nem, keresek más megoldást.
2012. márc. 25. 23:08
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!