Csak konyhára mit vesztek mennyit ahoz hogy maradjon is pénzetek?
Próbáld meg, hogy az eddigi 50-ből 10-et félreteszel. A maradék 40 ezret oszd el annyival, ahány egész hét hátravan a következő fizetésig. Akkor látod, hogy hetente mennyit költhetsz.
Én mindig pénteken vásárolok úgy, hogy tudom, vasárnap milyen húsból fogok főzni, és az esetleges maradékból a következő napon még mit lehet kihozni. Pl. ha vasárnap sülthús hagymás törtkrumplival, a törtkrumpliból készítek annyit, hogy hétfőn a maradékból lehessen krumplis tészta.
Ha pörkölt, a hozzávaló nokedliből készítek annyit, hogy hétfőn tojásos nokedli stb. Kitalálom a hét további napjainak a menüjét is, és pénteken még azokhoz is bevásárolok, így hét közben már max. kenyér + tej amire költök.
Mindig cetlivel menj vásárolni és csak azt vedd meg, ami arra fel van írva. (Ehhez a hűtő tetejére egy jegyzettömb + toll, ha főzés közben látod, hogy kifogyott pl. a bors, azt felírod)
Próbáld tartani a heti keretet, ha akciós húsba belefutsz, akkor persze abból vásárolj többet, de akkor azt is tudod, hogy a következő hetek keretéből költöttél. Pörköltből mindig úgy főzök (ugyanannyi gáz + idő), hogy még a fagyasztóba is tudj berakni 1-2 evésre valót. Legközelebb (főleg amikor "sokadika van") összefőzheted pirított tarhonyával, vagy készíthetsz belőle rizseshúst stb.
Amióta heti keretből gazdálkodok, úgy tapasztaltam, hogy könnyebb beosztani, mintha a rezsik kifizetése után az egész havi kaja-keretet egyben tartom.
Első válaszoló vagyok:
Általában szombat-vasárnap főzök úgy, hogy azokból biztosan maradjon még egy evésre-való. Akkor már 4 nap egy hétből megoldott. Általában ilyenkor valami húsos étel körettel (főzelékkel, nokedlivel stb.)
A többi napokra tésztát, vagy krumplis ételeket ütemezek. Általában a pénteki kaja az ötletszerű (Virsli, kolbász sütve, főzve, vagy sültkrumpli tükörtojással, vagy valami hasonló).
Nem csoda, ha a legeslegegyszerűbb, olcsó kajákat vesszük, egy jó étvágyú ember simán megeszik 30 ezer forintot egy hónapban. Tehát 3 főre min. 85 "kell", ha az egyikük nem nagy étkű.
Persze lehet zsíros kenyéren is élni, de akkor hol vannak a vitaminok, tápanyagok?
Gondold át, mit főzöl. A töltött káposzta 80 Ft-os káposztából flancos, a rántott hús meg nem? Ne haragudj, nem bántásból mondom, de úgy tűnik, eléggé el vagy tájolva.
A pörkölt, rántott hús, bolognai drága kaják. Tudom, mert én is főzöm őket, de számolom.
Szoktasd inkább rá őket a főzelékekre. Sokkal olcsóbb, és mégis valami zöldség. Most heti 4 alkalommal esztek húst, ha jól számolom. Ezt csökkentsd kettőre. Állítólag egészségesebb is. 50 ezerbe ha okosan főzöl, bele kell férjetek.
Nem biztos, hogy drágább a hús.
Zöldséges ételtől nem lehet úgy jóllakni, mint a hústól. Állandóan ennem kell, ha csak zöldséget eszek, nem érzem a jóllakottságot. 1 kilónyi paprikáskrumplit is megeszek, ha csak az van. Egész más, ha húst eszünk egy kis tésztával.
Eleve az étkezésen hülyeség spórolni. Lehet, de minek? Elmegy az ember életkedve is, ha nem ehet azt, amit szeretne. Egy személyre, ha valaki sok húst eszik, "drágább" kajákat, simán elmegy 45 ezer is per fő, ha jó étvágyú nagydarab férfiról van szó.
"Arra gondolok hogy nekünk nem elég 50 000 ft..."
Írhattad volna, hogy húsra, tojásra már nem kell költenetek. Így totál félrevezető az egész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!