Normális, hogy elsárgult a diffenbachia növényemnek 2 alsó levele?
Nem mindegy, hogy leszáradt, vagy (láttam már olyat) lerohadt.
Ha az utóbbi, akkor túl lett öntözve, ha leszáradt, akkor 2 oka lehet: vagy kevés vizet kap (=én hetente egyszer öntözöm, annyi vizet kap, hogy a cserépen keresztül follyon, de a többletet max 2 nap alatt igya vissza). Másik ok, amikor nő, vastagszik a törzs, akkor a levélnek a törzshöz kapcsolódó szára nem tud már igazodni a vastagodó törzshöz, így az alsó leveleket automatikusan ledobja.
Meg kell figyelni, hogy melyik variáció. De az is meglehet, hogy egyszerűen a helyváltoztatásra reagál így és ha megszokja az új helyét, minden rendben lesz. Tedd világos helyre, szeret az ablak mellett lenni.
Köszi szépen, hogy válaszoltál:) Megnéztem közelebbről, hogy melyik variáció. Simán csak elsárgult az egyiknek a fele, a másik kis levél pedig teljesen, de nem láttam, h rohadna. Lehet, h kicsit h.lyén tűnik, h aggódok itt 2 levél miatt, csak eddig élő növényem nem volt, mert a saját szobám túl sötét volt hozzá, de itt az albérletben világos van, és úgy gondoltam, hogy egy biológus hallgatónak nem hiányozhat a szobájából egy növény:)
Mikor megvettem utána olvastam, hogy mit szeret ez a fajta növény, azt írták, hogy a közvetlen napfény nem szereti,mert az megégeti a leveleit, ezért nem oda raktam a szekrényen, ahol pont odatűz, hanem a másik felére, de az is az ablak közelében van. Ezzel a locsolással voltam bajban, mert sehol sem írták mennyit kell neki adni, vagy pedig mindenhol mást. Esetleg abban még tudnál segíteni, hogyha adok neki, akkor mennyi vizet kell adni úgy kb.? :)
Az attól függ, hogy mekkora cserép. Ha normál, közepes méretű, akkor önts rá fél pohár vizet először, ha pár perc múlva nem látod, hogy keresztülfolyt volna rajta, akkor még egy kicsit (két korty). A lényeg, hogy az alsó, lentebb levő gyökerek is kapjanak vizet, ne csak azok, amelyek közvetlenül a felszín alatt vannak. Ha egy kicsit túlfolyt, majd a következő 1-2 napban megissza.
De általában a többi virágomat is így öntözöm. (Vigyázz, a kaktuszt veszel, akkor azt elég kb. 2 hetente öntözni!)
Valóban, az ablaküveg felerősíti a napsütést, ezért úgy helyezd el az ablak közelébe, hogy lehetőleg a levelekre ne "tűzzön" a nap, de legyen világos helyen. Imádja!
Másrészt ne aggódj, nagyon sok virág még szobán, lakáson belüli helyváltoztatást is megérez. Ha most jó helyre tetted, néhány nap alatt megnyugszik, nem fog tovább sárgulni a levele.
Ha virágboltban vásárolsz tápsót, és azt a locsolóvízbe kevered (vigyázz az arányokra, amit ír!) így tél végén már különösképp meghálálja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!