Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Miért jó az, ha egy radiátor...

Miért jó az, ha egy radiátor "tartja a meleget"?

Figyelt kérdés

Annyiszor hallotam már ezt, de nem értem. Nem az a jó, ha inkább leadja a környezetének a hőt? Nem azért fizetek, hogy a radiátor legyen meleg, hanem hogy a szoba. Az lenne az ideális, ha minden hőt azonnal leadna, és így nem is lenne sokkal melegebb, mint a levegő. (Talán szabályozhatóbb is lenne.)

Köszi! :)

2012. febr. 15. 11:01
 1/6 anonim ***** válasza:
81%

Az, hogy tartja a meleget, nem azt jelenti, hogy nem adja le. Hanem azt, hogy lassabban hűl le. Így kiegyenlítettebb a radiátor, és emiatt a szoba hőmérséklete is.

Pláne ha fával fűtesz, akkor még egy puffertartályt is szoktak berakni, hogy ne hűljön le a víz pl. reggelre, hanem folyamatosan melegítse a szobát.

2012. febr. 15. 11:05
 2/6 A kérdező kommentje:

A "lassaban hűl le" és a "lassabban adja le a hőt" teljesen ugyanazt jelentik. Ha leadja a hőt, akkor lehűl, és fordítva.

A víz meg rendben van, az logikus, azzal nincs is gondom. :)

2012. febr. 15. 11:22
 3/6 anonim ***** válasza:
77%

"A "lassaban hűl le" és a "lassabban adja le a hőt" teljesen ugyanazt jelentik"

Nem. A hőleadás a radiátor felületétől és a víz hőmérsékletétől függ.

A lehűlés meg a víz mennyiségétől.

Próbáld ki, ha kimész a hidegben egy bögre meleg vízzel, az melegíti a kezed, amíg fogod, csak idővel kihűl. Menj ki utána egy lábasnyi ugyanolyan hőmérsékletű vízzel. Ugyanúgy melegíti a kezed, csak sokkal később hűl ki. Na ugyanez van a radiátoroknál.

Nálunk pl. kb. 200 liter víz van a rendszerben. Idén beraktunk egy 1000 literes puffertartályt. Előtte reggel minimum 3 fokkal hidegebb volt a lakásban, hiszen éjszaka nem fűtöttünk, így lehűlt a víz. Most gyakorlatilag nincs különbség. Mert a rendszer tartja a meleget.

Persze az a kifejezés amúgy téves, hogy a radiátor tartja, mert az a legritkább esetben tart bármilyen meleget, hiszen fémből van, ami jó hővezető. A meleget a víz tartja.

2012. febr. 15. 11:29
 4/6 A kérdező kommentje:

Akkor pontatlanul fogalmaztam, bocsi. Én 1 darab radiátorra gondolok, nincs kisebb-nagyobb, tehát csak egyféle hőkapacitásról van szó. És olajradiátorra. Ez lemaradt az elején.

Amúgy a lábos melegvíz valóban hosszabb idő alatt hűl le, mivel hosszabb idő alatt adja le a hőmérsékletét. Ugyanaz. Csak a hőmennyiség ill. hőkapacitás a különbség, de ezért írtam, hogy most csak 1 radiátorról van szó. De mindegy, vitázni természetesen ezen nem fogunk. :)

2012. febr. 15. 11:42
 5/6 anonim ***** válasza:
47%
Teljesen jó a meglátásod! Vízmennyiség / hőleadó felület. Ahogy növekszik az arány a felület javára, úgy lesz gazdaságosabb a fűtés.
2012. febr. 15. 22:30
 6/6 anonim ***** válasza:

Maga a kifejez, hogy "tartja a meleget" helytelen, de általánosan elterjedt.

Nem maga a radiátor tartja, mert - ahogyan írod - leadja. Azért van beszerelve.

Szó szerint véve a "tartja" is igaz lehet, mert pl. egy öntöttvas radiátor jobban megtartja a hőt, mint egy pléhradiátor, mert vastagabb a fala, szellőztetésnél tovább meleg marad, mint a pléhradiátor.

2020. nov. 14. 20:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!