Körülbelül mennyibe kerül egy 1990-ben épült, energia-pazarló, korszerűtlen,2 szintes, családi ház; passzív házzá alakítása? Körülbelül! Mert fogalmam sincs!
Passzív házzá nem fogod tudni alakítani, mert bizonyos szerkezeteket nem tudsz leszigetelni. (pl. aljzat) Ahhoz, hogy a fűtési költségek csökkenjenek, csökkentened kell a ház energiaszükségletét és gazdaságosabbá kell tenned az energiatermelést. Én most vagyok túl egy elég nagy, ilyen jellegű átalakításon. Ha gondolod szívesen segítek.
A pontos számokhoz ismerni kell a ház jelenlegi paramétereit:
mekkora a homlokzat, milyen a fal anyaga, vastagsága,
mekkora és milyen nyílászárók vannak,
milyen a tető szigetelése, van-e tetőtér beépítés.
Az energiatermeléshez tudni kell, hogy milyen a hőleadó rendszer (radiátor/padlófűtés),
a radiátoros rendszer, egycsöves vagy kétcsöves,
mi termeli most a meleget (gáz/fa/vegyes tüzelésű kazán)
Nálam kb a fele lett gázfogyasztás a korábbiakhoz képest, tehát megéri.
"Nálam kb a fele lett gázfogyasztás a korábbiakhoz képest, tehát megéri."
Én átlagban évi 300 ezret költök gázra (főzés, melegvíz, fűtés, 120 nm), ha alig 3 milliót költenék modernizálásra, akkor már 20 év alatt meg is térülne?
20 év után meg lehetne felújítani a gépészetet, és kezdődik minden elölről!
Lehet, hogy addigra elpatkolok...
Szerintem utólagosan nincs sok értelme az átalakításnak.
Egy szigetelés, új gépészet még megérheti, de teljesen átépíteni semmi értelme.
Az átalakítás alatt a szigetelést és a gépészetet értettem. Te mit értesz alatta?
Az én házamban 4500-5000 m3 gáz fogyott egy évben. (az előző tulajnál), igaz nagyobb is mint 120 m2. Most szerintem 2300-2500 m3 lesz. Beépítettem alternatív energiatermelőket is, ami gázhiány esetén is biztosítja a fűtést, illetve használatukkal csökkenthető a fűtés költsége. Ennek nem csak megtérülési okai voltak, hanem biztonságiak is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!