Lakás eladásnál mennyit kell fizetni az államnak akkor
ha olcsóbb lakást veszünk, vagy egyáltalán kell-e?
Figyelt kérdés
2011. dec. 27. 20:27
1/7 anonim válasza:
A két lakás különbözete után kell a visszterhes vagyonátruházási illetéket megfizetni.
Ezt olvasd el: [link] meg az illetéktörvény ide vonatkozó rendelkezéseit.
2011. dec. 27. 21:00
2/7 anonim válasza:
Itt két külön dologról van szó:
A lakás eladásnál azt kell nézned, hogy hány éve van a tulajdonodban és mennyi az eladásból származó jövedelmed (nem a bevételed); az mindegy, hogy mire fordítod az eladásért kapott összeget.
A vásárlásnál pedig illetéket kell fizetned, aminek a mértéke függ a lakás vételárától és egyes esetekben illeték kedvezményre vagy jogosult.
2011. dec. 28. 07:43
3/7 anonim válasza:
Ja, hát igen, mivel eladás esetén a bevétel után Szja-t fizetünk, a vétel után meg illetéket, csak valamiért úgy értelmeztem a kérdést (gondolom a "csere" hangsúlyozása miatt), hogy kifejezetten az illeték érdekli. Bocsánat, nem akartam félrevezető választ írni.
Egyébként az egész adásvétel-dolog úgyis ügyvéd előtt történik majd, szóval ott majd mindent elmondanak pontosan a konkrét esetre is. :)
2011. dec. 28. 10:54
4/7 anonim válasza:
Ha eladod a lakást adót kell fizetni ennek mértéke bizonyos évente csökken.Tehát ha legalább 10éve a tiéd a ház akkor már a minimum adót kell fizetned.El mondom én hogy kerültem ezt ki.Természetesen egy ügyvédet meg kell kérdezni hogy most mi a pontos helyzet ez ügyben.Eladtam családi házamat 4.6 millióért ami 10 éve a tulajdonomban volt.Majd vettem egy telket építkezés céljából amin állt egy öreg kicsi ócska ház.Az ingatlan apámé volt nekem adta én ezt papiron megvásároltam tőle 1 milláért így egy fillér adót nem kellett emiatt befizetnem.Bár az igazsághoz hozzá tartozik az apeh ki jött ellenőrizni hogy a ház amit vettem milyen.De tényleg nem ért többet 1 millánál.Így mindent rendben találtak.Az apám eladta azt a házat így neki is adózni kellett volna a jövedelem után .De ez még mindíg kevesebb lett volna mint az én adóm , tehát úgy egyeztünk azt én fizetem de ő az eladást nem vallotta be az apeh meg nem figyelt fel rá így egy fillérünkbe se került az egész.De egy jó ügyvéd aki ilyenekkel foglalkozik biztosan talál megoldást.
2011. dec. 28. 21:13
5/7 anonim válasza:
21:13-as: amit írsz, az a mostani adótörvényekkel már nem így van. Hiába veszel belőle lakást, már nem számíthatod be.
2011. dec. 29. 07:11
6/7 anonim válasza:
Ezért írtam oda hogy a mostani szabájokat meg kell kérdezni egy hozzáértő ügyvédtől az én esetem már évekkel ezelőtt volt.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!