Van joga a szomszédnak engedély nélkül a közös kerítésünk mellé (közvetlenül) felépíteni egy 3m magas tárolóhelyiséget, ami engem zavar a "kilátásban"?
NINCS JOGA!!!...
1./ Engedély nélkül semmit nem építhet a saját telkén!...
2./ Az Építésügyi Szabályzat szerint még építési engedéllyel sem építkezhet közvetlenül a kerítés mellé, szabály szerint csak 3 méterre lehet az építmény a kerítéstől!!!...
3./ Ha benyújtja a helyi Önkormányzatnak az építési engedélyt, akkor erről a telekszomszédot is értesítik és csak akkor kaphat engedélyt, ha a szomszéd is beleegyezik az építésbe!...
4./ Engedély nélküli építkezést bejelenthetsz a helyi Önkormányzatnál és ha ez a jogaidat sérti, akkor bontási határozatot hozhatnak az épületre (és megbírságolják az illetőt)!...
14:48-nak
Persze építkezhetsz engedély nélkül és lesz*arhatod az előírásokat, de akkor ne csodálkozz, ha majd megbírságolnak és lebontatják veled az engedély nélkül felhúzott építményeidet...
A boltba is bemehetsz lopni, de számolj vele, hogy ha elkapnak, akkor sittre kerülhetsz... :-))
Minden ellenkező értelmű válaszszal szeben: bizony léteznek építési engedély és bejelentés nélkül végezhető építési tevékenységek is. (ide sok minden tartozik csak példák: a max 30 m3-es épített medence, a 20 m2 alatti lábon álló kerti tető, a kerti kemence, az állatkifutó, a kerítés...)
Jelen esetben minden engedély nélkül, jogszerűen épülhetett meg a szomszéd házikója, ha megfelel ennek a definíciónak:
- 10 m2 vagy annál kisebb bruttó alapterületű és
- 2,5 m vagy annál kisebb *építménymagasságú,
- huzamos emberi tartózkodásra nem alkalmas vagy nem emberi tartózkodására szolgáló építmény (pl. állattartási
építmény, vadetető, árnyékszék, mozgatható WC)
Hát ez érdekes. A másik kerítésének a tövébe lehet közvetlenül ilyen zavaró építményeket felépíteni?
Mi van akkor, ha a szomszéd a közös kerítés mellett közvetlenül a teljes hosszában felépíti ezeket az engedély nélkül felépíthető építményeket. Ugyanis most közölte velem, hogy ez még semmi amit most csinált, mert mellette még teljes hosszában beépíti a kerítésem mellett valami tetőterasszal. Ezáltal nekem teljesen megszűnik a kilátásom, az udvaron gyakorlatilag csak az az ő "építményeiben" lehet gyönyörködni, mert amúgy az én udvarom elég kicsi. Ráadásul a mostani építményét rikító citromsárgára le is festette, illetve festi. Mondjuk a sárga színhez való ragaszkodását megértem...:)
Ez mikori törvény, hogy közvetlenül a közös kerítés mellett teljes hosszában lehet építkezni, de csak "bizonyos meghatározott bungalókat"? Gondolom valami új keletű dolog lehet, mert ez így iszonyú csúnya és nyilvánvalóan mindenkit zavar, ha a kerítése mellett, annak gyakorlatilag a meghosszabbításaként különböző kócerájokat felépítenek, hiszen az onnantól az ő udvarának, mintegy az életének a része is lesz.
Ez olyan mintha én hozatnék mondjuk egy nagy darut, és felállítanám az udvarom közepén, hogy mától fogva a szomszédaim ezt lássák, ha kinéznek az ablakukon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!