Mitől lett narancssárga a városi gáz?
Én úgy tudom, hogy ma már nem használnak "városi gázt" (CO). Akkor használták, amikor még működtek a kőszén lepárlásával foglalkozó gázgyárak. A lepárlás egyik terméke a CO volt, amit a lakosságnak is továbbítva fel lehetett használni, el lehetett égetni.
Ha mégsem a városi gázra gondoltál, hanem a ma használatos földgázra, az nem narancssárga, hanem színtelen. Legalábbis és még soha nem láttam, hogy narancssárga lenne.
párdon, akkor nem tudom, hogy mi a neve, konkrétan a panelokban kapott gázra gondolok, tűzhely.
Eddig mindig kék volt a láng, de most már napok óta narancssárga.
"Mire figyeljünk?
A nyári időszakban finom porszemcsék, apró szennyeződések rakódhatnak le a fúvókákon. Ezek elégésekor a normál esetben kéken lobogó gázláng színe megváltozik, sárgás, vöröses színű lesz.
A rendszeresen eltérő színű láng, a megszokottnál kisebb hőteljesítmény általában arra utal, hogy a készülék rosszul van beszabályozva."
Így már világos! :)
Azt a sárgás felvillanásokat általában valamilyen szennyeződés okozza. Nem biztos, hogy a hálózatból jön a szennyezés. Okozhatja pl a levegőben lévő por, vagy ha előtte valamilyen sprayével fújtál a lakásban.
De az is lehet, amit írtak, hogy nem tökéletes a tűzhely beállítása és ezért nem tökéletes, teljesen kékes lángú az égés.
A tűzhelyet kb 3 éve használom, semmi baja nem volt, kék volt a láng. Használom, tehát por/szennyeződés nincs rajta.
Egyéb ötlet?
Az, hogy három éve használod és eddig nem volt baja, nem jelent semmit. Nekem a 10 éven át használt gáztűzhely sütője adta meg magát 3 nap leforgása alatt egy dugulás miatt. Egyébként is, ha jól tudom, évente felül kellene vizsgáltatni a gázkészülékeket. Vagyis ha értesz hozzá, akkor érdemes megnézni, nem rakódott-e le benne valami (a fúvókák hosszú idő után szeretnek eldugulni) vagy meg kell erre kérni egy gázszerelőt.
Az, hogy használod és nem poros, semmit sem jelent: nem a rárakódó portól lesz kevesebb a gáz (és narancssárga a láng), hanem attól, ami a készülék belsejében áll meg itt-ott.
Oké, köszönöm!
szakember lesz :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!