Szerinted mért jobb vagy rosszabb bérleti jogot venni, mint saját tulajdonú lakást?
A bérleti jog ugyanúgy örökölhető és eladható.
Nem albérletre gondoltam!
Bérleti jogról akkor lehet szó csak ha volt használatba vételi szerződés és mondjuk az abban rögzített pl. bútorok tulajdonjoga átruházásra kerül(het).
A lakáslízing nálunk még gyerekcipőben ár.
Lényege egyfajta tartós bérlet melynek törlesztőrészlete ugyan jóval magasabb mint egy bankhitelé vagy akár bérelt lakásé de a futamidő végére érve tulajdonná válik a bérlemény.
Legnagyobb előnye,hogy menet közben bármikor felmondható és nincs szankció,egyéb követelés mint hitelek esetében ez lenni szokott.
Az előttem író svájci lakhelyű kommentelővel messzemenőkig egyetértek.
Csak nálunk jellemző ez a görcsös vagyonfelhalmozás,a saját lakás,ház erőltetése aminek az a vége,hogy az örökösök összevesznek majd rajta de legalábbis elkótyavetyélik pillanatok alatt sokszor egy élet munkáját.
Szerencsétlen örökhagyó pedig nélkülözéssel lemondásokkal tarkíthatta életét és még a tengert sem látta,piramist fényképről,a szafari meg álom maradt mindezért...
Szóval a legjobb egy bérelt kégli a többit pedig világot látva magunkra költeni - mert az élményeink és emlékeink fontosabbak holmi anyagi javak ingatlanba történő fektetésénél.
Szerintem.
Köszönöm a válaszokat.
A bérleti jog esetében önkormányzati bérlakásra gondoltam. A bérleti jog ilyenkor fele harmada a lakás árának, de van bérleti díj. A bérleti díj pedig köszönő viszonyban sincs az albérleti díjjal. Lényegesen kevesebb.
Erre az alternatívára és a saját tulajdonú lakásra gondoltam...
én is sajátlakás mániás vagyok.
nem laknék önkormányzatiban, nem érezném magam olyan biztonságban jogilag, mint a saját lakásomban.
Magyarországon csak az albérlet létjogosultságában. Amíg fizeted az albérleti díjat, addig a sajátlakásos a törlesztőjét, míg végül megkapja az ingatlant, és értéknövekményt is ér el rajta. Tehát pénzügyileg maximálisan a sajátlakás éri meg. Aki ezt nem látja be, az sajnos hülye.
Másik szempont, hogy itthon a lakásbérlők lehetőségei nagyon korlátozottak, mondjuk egy osztrák vagy svájci bérlővel szemben, ugyanis ott szokás 5évre, meg 10 évre bérelni, itthon meg sokszor 1 éves szerződésekkel boóckodnak, illetve a tulaj gyakorlatilag könnyen felmondhatja. Ezért egy hatalmas bizonytalansági faktor van a dologban, újabb pont a sajátlakás mellett.
Igazából Svájcban nem azért nem veszik meg a lakást, mert annyira lazák és modernek, hanem mert brutálisan drága, mondjuk 10x annyi mint itthon 3x-4x fizetések mellett. PLUSZ biztonsággal bérelhetnek, a már régóta működő rendszerben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!