Milyen fajta szenet érdemes venni, nagy méretű kazánba,200nm-es ház kifűtéséhez? Melyik a legjobb? Mindenki mást mond.
Amikor tüzépen dolgoztam, nagyon sokan kérték keverve a szenet, meg is kérdeztem, hogy ez miért van, és a régi öregek kiokítottak:
A fekete szénnek (például a lángborsónak) nagyon magas a fűtőértéke, és nagy lánggal is ég. Viszont ennek megfelelően gyorsan is fogy. Ez annyit tesz a gyakorlatban, hogy viszonylag kevés is elegendő belőle a jó meleghez, de elég gyakran kell utántölteni.
Ellenben a barna szénnek (például ledvicei barna dió) alacsony a fűtőértéke, de nehezebben is ég el. Na ezt a kettőt szokták keverni úgy, hogy 3 lapát fekete mellé 1 lapát barnát tesznek. A feketének jó a kalóriája, a barna pedig valamelyest visszafogja az égés sebességét.
Én magam nem próbáltam, mert nincs szenes kanázunk, de akik évtizedek óta fűtenek vele, erre a keverési arányra esküsznek.
Én csináltam egy szenes kazánt, mert az sem mindegy, miben fűtünk és hogyan?
Leírom már sokadszor, mert a több szöveg, ha rosszabb is, de meggyőzőbb, de hát ilyen világban élünk!!!!!!
A "bármi elégethető benne", nevezzük kazánnak, FŰTÉSRE alkalmatlan!!!!
Hogyan FŰTÖK? A kazánt félig töltöm vizezett szénbrikettel! (lignit!) Határozottan meggyújtom, majd a primer huzatot ujjnyira szűkítem, a szén izzik, CO és hidrogén keletkezik, ami a parázs fölött, szekunder levegővel, kék lánggal elég!!!! NEM EZ FŰT!!!!! A kazán felső terében, csak a kémény kivezetése van, ami az égésterméket a belső plafontól a felső ajtó szintjéig vezeti vissza!!!! Mi zajlik ebben a felső térben?
A MELEG CO2, ütközik a szintén meleg NITROGÉNNEL, ez fokozza a hőt, FŰT!!
A továbbiakban nem kell felügyelet, 24-48 órán át fűt!!!!! Ha felforrna, szekunder ajtó nyitásával hűthető vissza!!!!!!
Hogyan fűtsünk dara szénnel? FORGASSUK meg vizes homokban, mint grízes tészta, ráragad a homok nem engedi, hogy összeégjen!!!!!!
VIGYÁZAT!!! Újra gyújtani, ha elsőre nem sikerülne, szellőztessük ki, mert a gáz gyorsan fejlődik, ROBBAN!!!!(EZ MINDEN BEGYÚJTÁSRA IGAZ!!!!!!)
Mi egy kazán lényege? Hőcserélő, ami a tűz melegét közvetíti a fűtővízhez!!
De hogyan állítsunk elő meleg tüzet? Természetesen nem sok levegővel, hisz annak sokkal magasabb a nitrogén tartalma, ami HŰT, tehát egyáltalán nem igaz, hogy a nagyobb láng, több meleget ad!!!!
A tiszta égés, izzással és gyors-égéssel jön létre, nem korom és füst képződik. ami szennyezi a környezetet és sok takarítással jár, hanem hasznos MELEG, ami FŰT!!!!!
Ma a kazánok tűzterét vastag lemezekből gyártják, két okból, ami egyik sem igaz: Az egyik hogy bírja a nyomást, a másik, hogy nehezebben ég át!!!!!
Nagyobb nyomás, nagyobb robbanással jár, nem csak a kazán semmisül meg, hanem a házat is összedönti, a másik, hogy a hőátadása is rosszabb, a
vastagabb lemez kikagylósodik és átég!!!!!!
Vannak még hőterelő táskák, amik inkább segítik a korom lerakódását, mint a hő hasznosítását, ezért van a kazánokon egy harmadik ajtó, vagy takarító nyílás, ami normális égésnél teljesen felesleges!!!!! Mivel az ilyen kazánokban rossz az égés, a kazán égésterméke a korom és a füst!!!!!
Hogy ezt csökkentsék, a kazán tetején vezetik ki, sok hőveszteséggel!!!!!!
Ettől aztán leéghet a ház!!!!!!
Ha kazán rajz kell, tudok küldeni, bolti kazánnal NE KÍSÉRLETEZZEN úgyse
fog menni, már sokan próbálták!!!! 06-30-711-8164 beszéljük meg!!!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!