Szappanfőzés házilag, mennyire veszélyes?
Eredetileg sok zsiradék és lúg kell hozzá. Azt kell összefőzni. A főzet tetején összeáll a szappan,alul marad a lúg. Csak akkor veszélyes,ha kifröccsen vagy a lúgot valaki megissza.
Elég hosszadalmas dolog. Ha az arányokat nem jól találod el,akkor nem lesz jó a szappanod.
Nem hiszem,hogy olcsóbb szappanod lenne,mintha megveszed.
Régen azért főztek otthon szappant,mert a disznóvágásokkor sok feleslege zsiradék maradt,és a boltban sem volt nagy választék.
Se nem veszélyes, se nem komplikált:
A szappanfőzés
Tegyünk egy üstbe 16 liter esővizet, öntsünk bele két és fél kiló kőszódát. (Nem az ugynevezett szappan-főző olcsó szódát, mert azzal, aki gyakorlatlan a szappan főzésben, könnyen elronthatja az egész szappanhoz való anyagot.) A szódával együtt a zsiradékot is tegyük bele a hideg vizbe. A szappanhoz való zsiradék lehet akármiféle a háznál összegyűlt s egyébre hasznavehetetlen zsir-anyag, u.m.: kövérhus részek, avas tepertő. De az igy összegyűlt zsirhoz okvetetlenül kell faggyut is venni annyit, hogy egy negyed része a szappanhoz való anyagnak tiszta faggyu legyen, mert különben a szappan sem elég szép tiszta, sem elég szilárd nem lesz. A 16 liter szódás vizbe tegyünk 7 kiló zsiradékot, ezeket az anyagokat össze elegyitve, tegyük az üstöt (vagy a nagy fazékat) láng-tüzre és csendesen főzzük fel, folytonosan kavargatva; egy perczig sem szabad a kavarást félbe hagyni két teljes órán átal, mert különben mind kifut a szappan, minthogy a szappanos rész a tetejére száll a főzés közben. Mikor készen van, a lug ki-ki buggyan a szappan közül; ha ezt látjuk, akkor egy asztalfiókot teritsünk be vastag vászon-ruhával és a fiók üregébe a ruhára szedjük ki a forró szappant nagy fa-kanállal, vigyázva, hogy a barna és alól lévő lugból ne szedjünk a szappan közé. A szappan kiszedésével gyorsan kell eljárni, mert hamar meghűl s akkor nem lehet felül szépen elsimitani. Egy éjszakán át hagyjuk a fiókban, azután kiborithatjuk. Vagdaljuk fel azonnal darabokba dróttal, mert ha kiszárad, nem lehet könnyen elbánni vele!
Ha beszélsz angolul, inkább nézz körül külföldi oldalakon!
Én is szeretném kipróbálni, nem azért mert drága a bolti vagy nincs elég választék.
Csak szívesen kipróbálnám a kecsketejes, levendulás, gyógynövényes, narancsos, stb. szappanok gusztusos formájú kivitelezését. Mint amilyeneket a meskán is árulnak.
Amúgy hozzávalók: patika, kreatív boltok.
És egy fent említett honlap pl. :
Szappant főzni akarsz: nagyfazék, hamulúg, állati zsír stb, vagy a piacokon található manapság divatos, színes illatos (vagy nem) szappanokra gondolsz? Mindkettőt megtanulhatod itthon, akár a neten is találsz magyar nyelvű leírást, akár tanfolyamra is mehetsz. A lúg veszélyes anyag, ha megiszod halálos is lehet, de szerintem nem tervezel ilyesmit. Ha nem vagy biztos magadban, mindenképpen érdemes szakértő irányítással tanulni.
A nátrium cuccot lakossági felhasználásra az Azúr vegyszerboltban, illetve még 1-2 webshopban lehet kapni.
Nézd mit találtam:
Nekem is tök lenne kedvem belevágni, de félek a lúgtól, nem is olcsó hobbi szárnypróbálgatásnak, plusz ipari mennyiséget tudsz kihozni csak belőle, szóval akármilyen gusztusos, én most kicsit elrettentem, egyelőre maradok a kreatív boltos glicerinszappan tömbömmel, azzal játszogatok csak :-D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!