Ha vihar van ki kell húzni a dugót a konnektorból, vagy elég csak lekapcsolni az automatát?
Úgy tudom ha a villám belecsap pl a parabola antennába, akkor végigmegy a vezetékeken és tönkreteszi az elektromos készülékeket. Ezt szeretném megelőzni.
...és ha van a konnektorban egy ilyen [link] akkor elég ezt lekapcsolni, vagy ki is kell húzni a dugót?
Erről már én is hallottam, de bevallom még soha nem húztam ki a konnektorokat még nagy viharban, közeli lecsapó villámok esetén sem.
Ugyanis szerintem nagyon nem valószínű, hogy a mi földszintes családi házunkba csapna a villám, mikor a közvetlen szomszédságunkban 4 emeletes társasházak vannak, 200m-es sugarú körben 10 emeletes panelok, sőt egy 17 emeletes is + egy trafóállomás is nem messze tele villámhárítókkal.
Üdv!
A bilinek a tartóját villámáram levezetővel le kell földelni.
Ha ez nincs megcsinálva, húzhatsz ki bármit, ha a bilin keresztül sül ki a felhő, b@szhatod. Úgy át lesz minden a lakásban rendezve, ahogy azt ilyenkor illik.
Teljesen fölösleges kihúzni az eszközöket, mert ha nem a primer villám intézi el a ketyeréket, akkor a szekunder villám, ami primer villám által keltett mágneses téren keresztül olyan feszültségeket és ezáltal áramokat indukál a fém tartalmú berendezésekben, aminek megfelelő kiépített védelem nélkül semmi sem képes ellenállni.
Az áramszolgáltató csak az "A" fokozatot adja ez 4000V-ot jelent. Az EPH hálózat, és a "B", "C", "D" fokozatok kiépítése egy lakóépületnél súlyos százezrek befektetését teszi szükségessé.
Nézz utánna a Dehn Ventil cégnek.
Ők villám és túfeszültség védelemmel foglalkoznak.
Sok sikert!
Üdv!
Tény és való, hogy a villámáram levezető rendszer kiépítése sem néhány forint, de az is csak felületes védelem.
A teljes védelemhez a maradék három fokozat kiépítése, az EPH hálózat, és a villámáram levezető kiépítése szükséges, nem házilag, hanem szakemberrel, mert így esetleges káresemény esetén lehet perelni, és a biztosítónál is sokkal jobb helyzetből indulhatsz.
Üdv!
a "bili" egy vasrúdra van felszerelve, ami a földbe van ásva :D
ez elég, földelésnek számít?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!