Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Haszonélvezeti jog kérdésben...

Haszonélvezeti jog kérdésben ki tud segíteni?

Figyelt kérdés
Most 14 éves vagyok,évek óta édesapámmal élek,mivel szüleim elváltak.Anyukám meghalt s lényegében örököltem egy lakást,ami az anyai nagyszülők részéről haszonélvezeti joggal van terhelve.Anyu halála után megszűnik-e a haszonélvezeti jog és a gyámügy kezeli-e továbbra az ügyemet?Elég nehéz körülmények közözz élünk,szeretnénk az ingatlanba beköltözni,de nemtudom milyen procedúrával jár.A hagyatéki még nem volt meg,de a gyámügyesek elmondása szerint a kizárólagos örökös én vagyok.
2011. ápr. 28. 17:41
 1/5 anonim ***** válasza:

Ha anyukádnak nem volt más gyereke, csak te, akkor egyedüli örökös vagy.

Az, hogy a nagyszülők haszonélvezete megmarad-e a házon, függ attól is, hogy milyen jogon és feltételekkel szereztek rá haszonélvezetet. De sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy marad a haszonélvezet, minthogy nem.

Attól, hogy haszonélvezet van a házon, még a gyámügy kezeli továbbra is az ilyen ügyeidet, mivel kiskorú vagy.

Viszont ez jól is jöhet akkor, ha szeretnétek beköltözni az anyukádtól örökölt lakásba. Amúgy a haszonélvezőknek erősebb jogaik vannak, mint a tulajdonosoknak.

Most hol laktok? (apukád házában, nagyszülőknél, albérletben?)

2011. ápr. 28. 18:07
 2/5 anonim ***** válasza:

A nagyszüleiddel kellene megbeszélni,hogy megengedik-e,hogy oda költözzetek. Ha ők nem ott laknak,akkor valószínűleg belegyeznek.

Az első kimerítő választ adott.

2011. ápr. 28. 18:26
 3/5 A kérdező kommentje:
Ahol lakunk,a házat béreljük,de már enm tudjuk a bérleti díjat fizetni mivel apukám csökkentett munkaképességű ami volt munkahelye,megszűnt,és csak máról holnapra élünk.
2011. ápr. 29. 10:09
 4/5 anonim ***** válasza:
Majd akkor költözhetsz be, ha a nagyszülők megmurdelnek. Addig az övék a jog. Merthogy a haszonélvezet megszűnik, ha nem használják, szóval akkor nem lenne kérdés. Szóval benne laknak, nem? Pech, ha elég nagy a lakás és nincs valami hatalmas ellentét, akkor próbálkozzatok az együtt lakással, de a nagyszülőké a döntés.
2011. máj. 1. 15:37
 5/5 anonim ***** válasza:

A gyámügy elég erélyesen fel szokott lépni a kiskorú érdekében.

Előbb próbáljatok a nagyszülőkkel beszélni, hogy beköltöznétek a házba.

Ha nem juttok zöld ágra, beszéljetek a gyámügyesekkel, hogy milyen lehetőségetek van a beköltözésre.

2011. máj. 1. 16:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!