Milyen tipikus helyiségek voltak régen a kastélyokban/kúriákban? Pl. : bálterem. A szalon és a hall között van különbség?
Függött az épület nagyságától is.
Általában mindenütt volt előtér(hall),ahol a vendégek letették a kabátjukat,kalapjukat,sétapálcát stb.
Volt többnyire két ebédlő. Egy kisebb,ha csak a család étkezett,egy nagyobb a vendégségek kedvéért. De volt ahol külön reggeliző helyiség is volt.
Bálterem csak a nagy kastélyokban volt,a kúriákban nem.
A szalonban mindenütt volt zongora,de a kastélyokban külön zeneszoba is volt. A szalon volt a vendéglátás színhelye. Általában mindenütt volt külön dohányzó szoba,ahol a férfiak rágyújthattak. Volt,ahol ez pipatóriumnak nevezték.
A férjnek-feleségnek külön szobája volt. A nagyobb kastélyokban pedig lakosztálya. Sőt,ezekben a család minden tagjának volt külön szobája (akár több is).
Mindenütt volt néhány vendégszoba. Fürdőszoba inkább csak külön a folyosón.
Lehetett a gazdának dolgozószobája is.
A konyha általában az alagsorban,ritkán a földszinten volt. A személyzet szállása pedig vagy az alagsorban,vagy a legfelső emeleten,a padlástérben volt. Apró szobákon többen is osztoztak,és az ágyon-asztalon kívül nem volt benne bútor.
A legtöbb helyen a főlépcsőn csak a család és vendégek mehettek be a házba. A személyzet egy hátsó,un,személyzeti lépcsőn közlekedhetett.
Nagyobb kastélyokban pedig ennél sokkal több helyiség is lehetett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!