Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Mitől folyékony a méz?

Mitől folyékony a méz?

Figyelt kérdés
Milyen anyagokat tartalaz a szőlőcukor mellett?
2011. febr. 1. 09:30
 1/4 anonim ***** válasza:
Valószínűleg a víztartalma miatt.
2011. febr. 1. 10:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:

Biztos, hogy nem a víz miatt folyékony, mert vizet mindegyik méz tartalmaz, de csak rövid ideig folyékony a legtöbb fajta.

Ha a boltban látsz pl. vegyes virágmézet, és az folyékony, akkor abban adalékanyag van, mert ami természetes, az pergetés után 1-2 hónap alatt becukrosodik. Ha méhésztől veszel egy üveggel, akkor az felmelegíti, és akkor egy hónapig megint folyékony lesz.

Az akácméz viszont hűvös helyen egy évig is folyékony maradhat.

2011. febr. 1. 10:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
Hőmérséklet függő is. Én méhésztől veszem, aki amúgy egy barátom, úgyhogy 100% hogy nincs benne adalékanyag. Ha hűvösebb idő van, a méz magától is sűrűbb lesz, melegben meg folyósabb.
2011. febr. 1. 10:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Víz: kb 18-19%

Cukrok: ~80%

nádcukor, szőlőcukor, gyömölcscukor, dextrin

emellett van még benne ásványi anyag, fehérje, sav, enzim.

A kristályosodás a sok szőlőcukor miatt fokozódik. Általában a vegyes mézben található sok szőlőcukor, ezért ez egy idő után kristályosodik. Ha felmelegíted, utána megint folyékony lesz, de 60 fok fölé ne melegítsd, mert tönkre teszed. A tiszta akácméz akár évekig is eláll kristályosodás nélkül, legfeljebb a színe sötétedik kicsit. Tárolni 10 celsius fok alatt vagy 20 fok fölött javasolt, itt kristályosodik leglassabban a méz :) Remélem tudtam segíteni, ha van még kérdésed állok elébe

Üdv

2011. febr. 1. 11:04
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!