Mitől folyékony a méz?
Biztos, hogy nem a víz miatt folyékony, mert vizet mindegyik méz tartalmaz, de csak rövid ideig folyékony a legtöbb fajta.
Ha a boltban látsz pl. vegyes virágmézet, és az folyékony, akkor abban adalékanyag van, mert ami természetes, az pergetés után 1-2 hónap alatt becukrosodik. Ha méhésztől veszel egy üveggel, akkor az felmelegíti, és akkor egy hónapig megint folyékony lesz.
Az akácméz viszont hűvös helyen egy évig is folyékony maradhat.
Víz: kb 18-19%
Cukrok: ~80%
nádcukor, szőlőcukor, gyömölcscukor, dextrin
emellett van még benne ásványi anyag, fehérje, sav, enzim.
A kristályosodás a sok szőlőcukor miatt fokozódik. Általában a vegyes mézben található sok szőlőcukor, ezért ez egy idő után kristályosodik. Ha felmelegíted, utána megint folyékony lesz, de 60 fok fölé ne melegítsd, mert tönkre teszed. A tiszta akácméz akár évekig is eláll kristályosodás nélkül, legfeljebb a színe sötétedik kicsit. Tárolni 10 celsius fok alatt vagy 20 fok fölött javasolt, itt kristályosodik leglassabban a méz :) Remélem tudtam segíteni, ha van még kérdésed állok elébe
Üdv
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!