Mit választanátok? Albérlet vagy hitel? (bővebben lent)
Bár én hitelközvetítő (is) vagyok, tehát nekem hivatalból lobbiznom kellene a hitelből vett ingatlan mellett, de nem teszem.
Hasonlítsuk össze, mi van az egyik és mi a másik oldalon.
Albérlet: fizettek a lakhatásért magáért havi 20eFt-ot. Ez elfogy, nem marad belőle semmi maradandó, hisz, ha kimentek az albiból, akkor ebből nem jár vissza és nem is váltok tulajjá.
Hiteles ingatlan:a sajátodban laksz. Ha kifizeted a hitelt, akkor onnantól megszűnik ez a költségnem és egy saját tulajdonú ingatlanod van, tehát a pénzeddel értéket teremtettél.
Előnyök/hátrányok: ha albérletben vagy, bármikor válthatsz, kereshetsz másikat, könnyű költözni. A pillanatnyi anyagi változásaidhoz igazíthatod, egy kisebb lakáshitelnek csak a kamata is nagyon hosszú ideig több lenne, mint a mostani albérleti díjad. Ha nincs munka vagy nem tudsz fizetni, akkor a bankok elárverezik a fejed fölül és azt is bukod, amit eddig beletettél. Nem beszélve arról, hogy a legolcsóbb hitel is magasabb jóval, illetve ma nem kapsz önerő nélkül hitelt. Azt meg lehet csinálni, hogyha a családban van tehermentes ingatlan, akkor pótfedezetként bevonod, vagy arra is veszel fel az önerő miatt. Az albérlet nem fizetésétől nem leszel BÁR azaz KHR listás.
A végső és megnyugtató persze a saját tulajdonú lakás lenne, de én egyenlőre maradnék a húszezres albérletben és akkor gondolkodnék hitelben, ha több lesz a bevétel.
Kedves utolsó, idézem magam: "családi házat", az mióta Bp? :D
kérlek olvasd el, mielőtt válaszolsz, és mivel gyesen vagyok- mint írtam ezt is- gyerekkel SOHA nem mennék Pestre... gondolkozz kérlek, mielőtt írsz :)
Azt írtad kérdező, hogy "nem vidék". Tudod van Budapest és van vidék.
Én amúgy attól tenném függővé a dolgot, hogy mennyi az az egy kereset. Most cirka havi 50 lenne a lakhatásotok, ha saját lakást vesztek, akkor kb. 110-120ezer havonta és ez még emelkedhet, na és persze ennetek is kell. Ha nem keres a párod minimum nettó 200ezret, akkor inkább gyűjtsetek és várjatok még a házvásárlással.
Az önerő legalább 30-40% kell legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!