Reálisnak, alacsonynak vagy magasnak tartjátok a gázszámlátokat, ahhoz képest hány fok van a lakásban?
Nálam (120 nm-es családi ház) nappal 21,5, éjjel 20,5 fokra van állítva a termosztát. A fűtésre 500 köbméter megy el átlagban a téli hónapokban. A melegvíz elvisz még havi 150 köbmétert, így átalánydíjban 400 köbmétert fizetek ami a kedvezményes tarifával most 23000 Ft körül van, ami Kb 270-280 ezer forint évente.
A szüleim régen szénnel fűtöttek a 80 nm-es házukban. Egy idényben elment 50 mázsa szén, és még 20 mázsa fa. Ezek mai áron kb. annyiba kerülnek, mint a gáz amit én eltüzelek, de éjjel hideg volt, és rengeteg szemét, és meló volt vele.
Ezek fényében nem is fizetek sokat, bár persze lehetne kevesebb is...
Én amikor beköttettem a gázt a családi házunkba, a gázkazánt összeköttettem a meglevő vegyes tüzelésű kazánnal. Áldom az eszemet, hogy így gondolkodtam, mert a gázfűtés az nálunk már hosszú évek óta csak emlék.Amíg olcsóbb volt a gáz, megpróbáltunk azzal fűteni, de nem volt igazán meleg a házban, pedig a falazat és a nyílászárók hőszigeteltek.Általában 300-400 köbméter fogyott 1 hónapban.Ez a mai-nekem sajnos támogatás nélküli- áron számolva
49-66 ezer forintba kerülne havonta.Hogyha havi 50 ezret veszek átlagnak, akkor is több mint 300 ezerbe kerülne a gázfűtés.
Én ebből a pénzből két évre meg tudom venni a fát és a szenet.
Igaz, hogy sok munka van vele,koszos, de legalább nem fázunk, és nem csak addig van meleg, ameddig a kazán ég.Korábban napi 6 kanna szén fogyott, 400 liter víz volt a rendszerben amit fel kellett fűteni.Időközben a lemezradiátorokat kicseréltük lapradiátorra, keringetőszivattyút építettünk a rendszerbe.Így 300 literrel
kevesebb vizet kell melegíteni, gyorsabb a felfűtés, és most már elég naponta 2 kanna szén!30 mázsa szénnel és 1,5 méter fával kifűtöm a telet kora ősztől-késő tavaszig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!