Megvegyük így ezt a lakást?
Mi is hasonlóképpen csináljuk.Nálunk az eladó vett fel hitelt az ő nevén van a ház meg a hitel, elmentünk ügyvédhez és szerződést kötöttünk, hogy át lesz íratva ránk a ház ha ki lesz fizetve.Ez azért kellett mert mi nem tudtunk hitelt felvenni.
Mindenképp menjetek el ügyvédhez!
Ez csábítóan hangzik, de mi van, ha egyszercsak nem tudjátok fizetni a havi részletet? Mert a bank akkor viszi, nincs mese, de ő mit csinál? Visszafizeti a már kifizetett összeget? Miből?
A másik, mi van ha valamilyen okból el szeretnétek költözni? (akár azért mert kibirhatatlan szomszédot kaptatok idő közben, akár azért mert gyerekeitek lettek, és kinőttétek a lakást, akár azért mert az ország másik részében kapott valamelyikőtök egy kihagyhatatlan munkát)Egy banki hitelt legfeljebb átvállal az új tulaj, de nem biztos, hogy neki is megfelel ez a megoldás.
Most ennyi elgondolkodtató szitu jutott eszembe, de sztem még több is van.
Ezen én is elgondolkodtam már, hogy mi van olyankor, ha nem tudjuk fizetni. Elbukjuk, amit addig belefizettünk? Vagy milyen megoldás lehet erre?
Igazság szerint nem szeretnénk oda költözni, hanem azon gondolkodtunk, hogy kiadjuk albérletbe, és majd a lakók fizetik helyettünk. És itt is felmerült bennem az, hogy mi van olyankor ha üresen áll a lakás?
Ezért dilemmázok rajta. Amúgy a lakás Budapesten van, 3 szobás panel. Kérdés az is, hogy mennyiért lehetne kiadni, egyben, vagy szobánként, stb.
Mindenesetre érdeklődjetek ügyvédnél, hogy ilyen esetben hogyan tudjátok megoldani a "problémás szitukat".
Albérlőre ne alapozzatok. Így még kockázatosabb a dolog. Fizetitek a saját rezsiteket, ha most albiban laktok, akkor fizetitek az albérleti díjat, ha nincs albérlő akkor fizetitek az ottani alap rezsit, (mert az tuti van. közös költség, fűtési alapdíj legalább) Ha találtok albérlőt, de kiderül hogy nem fizet, akkor fizethetitek az általa felgyűjtött rezsit.
Én is adok ki albérlete, és több ismerősöm is. Tehát tapasztalatból írom, hogy nehéz megbízható bérlőt találni, vagy olyat aki hosszú távra marad tutira, és fizet is rendesen. Persze én nem Pesti vagyok, de gondolom az mindegy az emberek megbízhatóságát tekintve, hogy hol élnek. Általánosságban véve.
Jó befektetés az ingatlan, de sajna csak akkor, ha kényelmesen tudod fizetni az általa született plusz kiadásokat.
Egy lízing (tartós bérleti) szerződést kell kötnötök az eladóval, ha így szeretnétek csinálni.
Addig nem kerül a nevetekre, amíg ki nincs fizetve az egész összeg. Ha valami miatt visszalépne az eladó, köteles az addig megfizetett összegeket visszaadni részetekre.
Ha kifizettétek valamennyi részletet, a nevetekre kerül az ingatlan. A szerződésbe mindenképp foglaljátok bele, hogy a tulajdonos külön engedélye nélkül albérletbe adhatjátok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!