Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Beriasztott a szén-monoxid...

Beriasztott a szén-monoxid érzékelő, lehet baj?

Figyelt kérdés
Kb egy órája riasztott a szén-monoxid érzékelő, akkor kiszellőztettem, azóta is nyitva van az ablak. Fával fűtünk és a füst kicsit beszivárog, illetve a jelző éppen egy dobozba volt betéve. Rosszul nem vagyok, csak még vagyok kissé ijedve, hívnom kéne ilyenkor valakit, vagy elég, ha szellőztetek?

tegnap 23:39
 1/6 anonim ***** válasza:
58%
Az folyamatosan be fog riasztani főleg cserépkályhánál ha a közelében van felszerelve. Vannak kandallók amikhez árulnak ilyen okos szén monoxid jelzőket, de ezek a hagyományos jelzők csipogni fognak ha jól működik. Gázzal is fűtesz? Olyan helyen szereld fel ahol lehet akár gázszivárgás
ma 00:36
 2/6 A kérdező kommentje:
Akkor riasztana, ha még mindig érezne szén-monoxidot, ugye? Gázzal nem futunk most, csak fával, lent van a kazán a pincében. Most épp el volt téve az érzékelő a szobában egy dobozba, nem volt szabályosan felszerelve, de mindenképp feltesszük.
ma 00:46
 3/6 anonim ***** válasza:
29%
Én nem fával fűtök, szóval nem vagyok biztos benne, de az én érzékelőm olyan érzékeny, hogy a cigifüsttől is elkezd csipogni. Az ecigi "füstjét" nem érzékeli.
ma 02:51
 4/6 A kérdező kommentje:
Remélem én is, hogy csak téves riasztás volt, vavy túl érzékeny, még megvagyok. A kéményt meg mindenképp javítani/cserélni kell.
ma 02:54
 5/6 anonim ***** válasza:
69%

Dobozba volt betéve aktiváltan?

Különös! Hol vetted? Magyar bolti forgalomban ma már csak megbízhatókat lehet venni, de a világban sok rossz kapható.

Fontos, higy hova teszed. Ahol nyìlt égésterű fűtőberendezés van, a mennyezettől legalább 15, a sarkoktól legalább 30 centi, a fűtőtesttöl 1-3 méter a megfelelő hely.

Ahol nincs, ott olyan magasan, ahol levegőt veszel. Pl. hálóban az éjjeliszekrényre is teheted.

Vedd komolyan a jelzést. Lehet, ezt már dobhatod ki, mert a legtöbb a riasztással tönkre is megy. Ga újra jelezne, mindenképpen menekülj és hívd a katasztrófavédelmet!

A fenti okosoknak: a szénmonoxidérzékelő nem füstérzékelő. Gázszivárgást sem érzékel.

ma 06:03
 6/6 anonim ***** válasza:

Őszintén érdekelne, miért kapott pirosat egy releváns válasz (5.)

Kérdező, mennyire volt hangos a jelzés? Nem lehet, hogy csak a tesztgomb nyomódott meg véletlenül. Az is ad hangot, de nem 85-90 dB körülit. Ha valóban beriszatott, akkor utólag is mutatja, hogy volt jelzés. Pl. ha reggel kilenckor jelzett, és nem volt otthon senki, este 7-kor is mutatja, hogy esemény volt.

A szén-monoxid érzékelő nem indul be cigifüstre, de más füstre sem. A füstérzékelő meg nem észleli a szén-monoxidot. A füstérzékelő optikai elven működik. Egy egyszerű labirintus van benne, és egy led világít, a másik oldalon van egy optikai érzékelő, a labirintus elrejti a fényt. A beáramló füst viszont megtöri a fénysugarat, és így már eljut az érzékelőhöz.

Gáz detektálásához meg kétféle van. Az egyik a pb-re riaszt, a másik földgáz-szivárgásra. Ezek sem a szén-monoxidot, sem a füstöt, sem a tüzet nem veszik észre.

ma 09:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!