Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » 10 kwp napelem vagy ugyanakkor...

10 kwp napelem vagy ugyanakkora hőteljesítményű (víztároló tartály nélküli) napkollektor az olcsóbb? és mennyivel?

Figyelt kérdés

Tudom,hogy konkrétan nincs megadva sehol olyan ,hogy hány kwp napkollektor,de a paneleknek van egy nettó teljesítménye ott is(pl 600w/m2, ami magyarországon kb évi 6kwh/m2-t jelent,csak nem áramban,hanem hőenergiában)

Kollektornál a hatásfokot nyílván a keringetőrendszer távolsága és a hőfokkülönbözet is befolyásolja a cirkulációs hőveszteség miatt.

A hőtárolási veszteséggel szándékosan nem kalkulálok ,mert igazából arra vagyok kíváncsi,hogy ha lenne egy víztartály amit melegítene ,akkor a két külön rendszer ugyanolyan teljesítménnyel mennyibe kerülne egymáshoz képest.

#napkollektor #napelem #olcsó #vízhőfoktárolás #fajlagos energia
tegnap 23:04
A kérdező szavazást indított:
Napelem rendszer az olcsóbb
Napkollektor rendszer az olcsóbb(tartállyal is)
Napkollektor rendszer az olcsóbb(de csak tartály nélkül)
5 szavazat
 1/3 anonim ***** válasza:

Ez az összehasonlítás első ránézésre értelmetlen. Nem ugyanaz a funkció és nem ugyanarra használod. A napkollektornál az a fontos, hogy mire akarod a vizet használni és mennyit. Egy 10 kWp-és kollektor által megtermelt vízmennyiséggel egyszerű halandó nem tud mit kezdeni, márpedig a vízmennyiség meglesz, hacsak nem takarod le a kollektorokat, aminek nem sok értelme van.

A mennyibe kerül pedig a kialakításon múlik meg a gyártón és/vagy a forgalmazón. Egy 10 kWp-s napelemrendszer tetőn kb 4-5 mFt. Lehet kicsit több vagy kevesebb. Ettől olcsóbb a napkollektor: kb 3-3,5 mFt.

ma 02:19
 2/3 A kérdező kommentje:

Érdekes mert 10kwp napelem rendszereket 3millió környékén hirdetnek már sok helyen( úgy hogy 10 kwh akkupakkot is adnak mellé,bár azt inkább cégeknek hirdetik). De sima 10kwp rendszereket 2,9-3milla között is találok -akkupakk nélkül nyilván- (nettó 2,4milla ami bruttó 2,9 lesz). Persze van pár hirdetés 4millás árról is.

Amúgy valaki felvetette a hőtárolást és érdekelt,hogy melyikkel lenne olcsóbb a kivitelezés. Egy egyszerű napelemes-fűtőszálas megoldás vagy a napkollektoros. Mivel régebben napelemek fajlagos költségével már foglalkoztam így azzal tudnék mit kezdeni. Az érdekelt,hogy ahhoz képest egy napkollektorral mennyire változnak a költségek.

ma 03:27
 3/3 anonim ***** válasza:
Sokfele ar van. Lehet olcson es dragabban is kapni. A 3 milliot is el tudom kepzelni
ma 03:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!