Gázkazánt csak szakember javíthat?
Itthon kombi gázkazánom van. 10 éve tönkrement a váltószelep benne. Még akkor elmentem az alkatrész szaküzeletbe. Alig akarták kiadni az alkatrészt, mondván gázkazánt csak szakember javithat.
Mondom mi???? Ez a szelep a vízkörben van, nem gáz (amihez nyilván nem nyúlnék). Ha otthon cserélhetek csapot, ami ha eltörik eláztatok három szintet. Ha meg ezt elrontom, max kifolyik 5 liter víz a kazánból, senkinek semmi baja nem lesz. Nagy duzzogva végül kiadták. Kicsereltem. (Egy hollandit kell kitekerni, meg 2 rugós bilincs...ennyi. Volt vagy 15 perc a csere). 10 éve tökéletes.
Maholnap egy szomszédomnak cserélném ki. Jogszerűen teszem? Lehet bajom belőle? A gázkazánban a vízkört miért nem javíthatom?
Amúgy a szomszéd mondta 120 ezerért vállalta a "kedvenc" gázkazán szerelője. A boltban 60 ezer a szelep. Én 27 ezerért vettem angliából pont ugyanazt cakkpakk, eredetiben. Másfelől van felújító kit 8 ezerért... :)
Azért a BÁRMIBEN nagyon kételkednék...
Btk:
4. § (1) Bűncselekmény az a szándékosan vagy – ha e törvény a gondatlan elkövetést is büntetni rendeli – gondatlanságból elkövetett cselekmény, amely veszélyes a társadalomra, és amelyre e törvény büntetés kiszabását rendeli.
Tehát SZÁNDÉKOS, vagy GONDATLAN elkövetési alakzatban kell eljárnom. Azaz ha mindent úgy csinálok, ahogy egy szerelő is csinálná, és ennek ellenére anyaghiba miatt megy tönkre valami az nem bűncselekmény. Még akkor sem ha megsérül miatta valaki. Bár egy fűtőkőr törés miatt nem hinném hogy bűncselekmény (sérülés, emberélet) következne be. Maximum anyagi kár...
A kártérítési felelősség, az egy másik dolog a Ptk alapján, de az is kicsit összecseng a szándékos vagy gondatlan elkövetési alakzattal:
6:147. § [Kártérítési felelősség ingyenes szerződéseknél]
(1) Aki szolgáltatás teljesítését ingyenesen vállalja, a szolgáltatás tárgyában bekövetkezett kárért akkor felel, ha a jogosult bizonyítja, hogy a kötelezett a kárt szándékos szerződésszegéssel okozta, vagy elmulasztotta a tájékoztatást a szolgáltatás olyan lényeges tulajdonságáról, amelyet a jogosult nem ismert.
(2) Aki szolgáltatás teljesítését ingyenesen vállalja, köteles a jogosult vagyonában a szolgáltatással okozott kárt megtéríteni. Mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy magatartása nem volt felróható.
Tehát ha ingyen, szívességből csináltam, és figyelmeztettem a lehetséges veszélyekre, és ezt elfogadta, akkor még a kártérítési felelősség alól is mentesülhetek. Más kérdés, hogy a szóbeli "szerződés" és "tájékoztatás" hogyan bizonyítható egy peres eljárásban.
Csak neked nincs róla végzettséget igazoló bizonyítványod, így mi alapján állítod, hogy te megfelelően végezted el a javítást?
Magyarországon a papír megléte a lényeg! Neked meg nincs!
Ha valami gubanc lesz es elonti a hazat a viz akkor a biztosito nem fizet.
Gyakorlatban mindegy ki csinalja mert a szakember sem fog szamlat adni, szoval letagadhatja ha valamit elront.
Csak akkor adnak szamlat ha uj rendszert epitenek ki mert naplozni kell es a bank is keri a szamlat a hitelhez.
#3:
Ez sem így igaz. Mert bűncselekmény, de emég kártérítési eljárásban is vizsgálja a bíróság (nyilván szakértő bevonásábal), hogy mi történt. És az kinek felróható ok. Ha én a váltószelepet cserélem ki, de mondjuk rá pár napra eltörik egy bekötő cső, és a szakértő megállapítja hogy annak semmi köze ahhoz amit én csináltam, akkor ezért érzed hogy nem az fog számítan hogy van-e papírom vagy sem. Mert a bekövetkezett kárnak ehhez semmi köze. Az akkor is bekövetkezett volna ha nem én csinálom.
Ezt csak onnan tudom, mert ilyen perről már ismerősi körben tudok.
Kártérítési perben mindig a felróhatóságot nézik. Ugyanis a bíróság sem hozhat a joggal ellentétes döntést. A Ptk pedig egyértelműen rendelkezik, hogy akinek a károkozás nem felróható, annak nincsen kártérítési felelőssége. És utóbbi nem igazából a papírtól függ.
#3: Az viszont lehet opció, hogy mivel nem tanultam, rossz technológiát alkalmazok, ami ha kárt okoz, már jogosan felróható nekem.
#5: Elönteni biztos nem fogja, mert nem a hálózati vízről, hanem a fűtőkörről van szó. És mivel a csövek az aljzatban mennek, ezért a kazán a legmagasabb pont. Tehát max az abban lévő pár liter víz tud csak kifolyni. Az meg szerintem egy szintet sem áztat be..
De ilyen erővel akkor otthoni csaptelepet se cseréljen senki.... Mert ott aztán órákig ömölhet a víz, ha nincs otthon senki. Sőt ezt még kockázatosabbnak hiszem, az okozott kár is sokkal nagyobb lehet.
Na a sztori vége a következő lett. És ennyit arról, hogy egy gázkazán szerelő mennyire ért a szakmájához, vagy mennyire becsületes. Hozzáteszem niylván ez egy gázkazán szerelő, és gondolom nem mindegyik ilyen!
Abból hogy hol van melegvíz hol nincs, én is a váltószelepre gyanakodtam, mivel ennek a típúsnak ez a rákfenéje. De azért csak átmentem megnézni személyesen. Nyiltom a melegvizet. 10 alkalomból max 4x indult el a gázkazán, amúgy meg sem nyikkan. Ekkor mondtam a szomszédnak:
1. Most vagy a gázkazán szerelő nem érti, hogyan működik egy hagyományos kombi gázkazán.
2. Vagy full hülyére vesz. És csinál egy "kamu" alaktrész cserét, 120 ezerért.
Pedig a szomszéd elmondta, a gázszerelő is a helyszínen személyesen "vizsgálta" meg a készülékét. Anélkül hogy a váltószelepet szézszedte vagy csak kivette volna, állítólag rávágta "milyen rossz állapotban van". Elmondom ez egy bronz ötvény, max röngennel látszik mi van belül.
Én simán villamosmérnökként kimértem egy szkóppal, hogy az átfolyás érzékelő nem minden csapnyitásra ad négyzsögjelet jelet. Tehát vagy a kis lapátkerék, vagy ennek a forgását érzékelő hall szenzor a rossz. Kivettem az enyéből a hall szenzort, kb 5 másodperc alatt bekattintotam a szomszédnak. Ugyanaz a jelenség. Tehát a lapátkerék akad valószínűleg.
6 ezerért vettem boltban típusazonos kereket, 20 perc alatt kicseréltem (ez sem truváj, még a helyét is kitisztítottam a vízkőzől ami miatt akadhatott.). Azóta tökéletes kazán, 10-ből 10x elindul. A váltószelep is (eddig) tökéletes.
Szóval ennyit hogy egy gázkazán szerelő jobban ért hozzá. Vagy csak durván át akart baszni egy csajt.. De azt hiszem egyik sem nagy erény.
És akkor kérdezitek, hogy miért nem szerelővel csináltatom? Meg hogy az jobban ért hozzá? Vagy hogy annyit megér? Átcseszész 120 ezerért 6 ezer helyett?
A normális gázszerelőnek van felelősség biztosítása, rá kell kérdezni. A te lakás biztosításodban lévő felelősség biztosításod, már, ha kérted, erre nem vonatkozik.
A szomszéd csaj is csak addig kedves, amíg nem okozol neki kárt. Lásd: testvérek közötti örökösödési vita. Csak te még rosszabb helyzetből indulsz, mert a szomszéd vagy.
Ha ilyeneket csinálgatsz végzetség és engedélyek nélkül, ne lepődj meg, ha előbb utóbb a bíróságra járkálsz. Most pedig elérted azt, bármi baja lesz a kazánnak neked fog szólni, te pedig aranyos lesz és megcsinálod neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!