Egy régi (nem vegyes tüzelésű, és nem kondenzációs) gázkazán mitől robbanhat fel?És egy sima gáztűzhely?
A gáztűzhely nem tud felrobbanni!
Ha kieresztesz a levegőbe egy csó gázt, az a levegővel keveredve bizonyos koncentrációban tud rkbbanni gyújtóforrás hatására. Nem a tűzhely robban, hanem anbak a hibájából keletjezik robbanás.
A gázkazánnál ugyanez a helyzet.
Ezért vannak a készülékeken biztonsági berenxezések, melyek elzárják a gázt
Köszi a válaszokat!
Szoktam hívni max kétévente seprőt hozzá, viszont mindig csak benéz egy tükörrel a kéménybe nincs-e fizikai akadály, ezek szerint a gázkazán kéményét kotorni sem szokták soha, mert az égéstermék nem képet fizikai akadályt a kémény belső falán?
7#
De azt gázszerelő csinálja, nem?
De, csak egy gázkazán éves karbantartása évi 30-40000 ft, ha nem kell hozzá alkatrész. Időben ez átlag 1,5-2 óra!!! Ez a minek kifizetni kategóriába tartozik rengeteg embernél. A gáz kéményt kötelező lenne 2 évente ellenőriztetni, ami ingyenes, de ugyan ez a réteg még erre sem hajlandó. 4 évente kötelező kémény felülvizsgálat szintén el szokott maradni.
Ha ezekből adódóan bári kár keletkezik, és nem tudja igazolni a tulajdonos ezek meglétét, tehát számlával kell kérni a kazán karbantartást/felülvizsgálatot, akkor egy fillért sem fog fizetni!
Egyéb dolog: a kazán elektromos bekötésének meg kell felelni a legújabb előírásoknak, azaz EPH, fi relé, és kis megszakító. Ezek hiánya szintén 0 ft-os biztosítási összeget eredményez!
(egyéb elektromos lakás tűz esetén, ha nincs fi relé, és nem szabványos a lakásosztó szintén nem fizet, ha bizonyítható, hogy a fi relé megelőzte volna a tüzet)
"De, csak egy gázkazán éves karbantartása évi 30-40000 ft, ha nem kell hozzá alkatrész. Időben ez átlag 1,5-2 óra"
Na ez az amiről eddig nem is tudtam, mármint senki nem ajánlotta a kéményseprő sem amikor hasonló biztonsági kérdéseket tettem fel.De ezek a karbantartások a kazán élettartamát növelik, nem? Mert itt egy 40 éves kazánról van szó ami szerintem sosem volt karbantartva, pont erre irányult a kérdés, hogy berobbanhat-e, de itt is, meg most utánaolvasva is azt láttam, hogy csak vegyestüzelésűek robbannak, és azok is ritkán...
(Szénmonoxid jelzőm van, nem is egy)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!