Ez a régi fajta parketta miért jó?
Több helyen olvastam, hallottam, hogy milyen szép még jó. Nem értem, szerintem nagyon régies beütése van, és nem szép, akár matt és kopott, akár fényes és jó állapotú. Ehelyett szebb egy laminált padló. Nektek mi a véleményetek?
Ez kb 5x5 mc keresztmetszetü eredeti fa darabokból áll, a laminát meg farostlemez, vékony fóliával a tetején, a drágábbaknál (igen ritkán) valódi fa réteggel.
Az eredeti fa nem kopik, nem árt neki, ha vizes lesz, ha megcsúnyul, le lehet csiszolni és újra lakkozni.
A lamináttal ha gond van (pl kiborul egy pohár víz és felhólyagosodik), csak cserélni lehet, ami nem egyszerü és olcsó.
Nálunk az egyik szobában laminát van, a többiben eredeti parketta, a különbség használatban rettentö nagy a fa javára.
Mellesleg a régi tipusú parkettát (ami tényleg fa), lehet más mintákban is kapni, nem csak ez a klasszikus tipus létezik.
Kérdező, van aki ezt szereti - neki jobb, van aki meg nem szereti, neki nem jobb.
A parketta választás, ízlés dolga. Én ilyen parkettás lakásban nőttem fel, azt tudtam biztosan, hogy soha az életben hasonlót nem szeretnék látni a saját lakásomban. Másnak meg ez élete vágya mert vagy jó emlékek kötődnek hozzá vagy mert szimplán tetszik neki.
A rendes fa parketta előnye, hogy ha idővel karcolódik, kopik, akkor fel lehet csiszolni, újra lehet lakkozni és olyan lesz, mint az új. Barátaink pont emiatt csináltattak parkettát amikor építkeztek. Mi meg úgy voltunk vele, hogy nincs annyi pénzünk és ha lenne sem erre költenénk. A laminált padló változatos mintái, színei jobban vonzottak. Ha meg majd már kopott lesz (15 év alatt még nem lett az), akkor egyszerűen felszedjük és másikat teszünk le helyette. Eleve harmadába se került az anyaga, mi magunk tudtuk letenni, nem kellett hozzá burkolót megfizetni és még cserével együtt sem kerül majd annyiba, mint nekik megvenni került csak a parketta anyagát. Ráadásul a legtöbb helységben amúgy is kő járólap van és nem laminált padló.
De ez mindenkinek a maga döntése, hogy mit szeretne.
Az egyéni izléseket nem kell érteni. Mindenkinek más jön be, más okok miatt.
Számomra a laminált egy olcsó tömegcikk, ami nyomtatott papírból, műanyagból és olcsó, maradék préselt fűrészporból áll. Ellentétben a fával. Bár halszálka a legelterjedtebb, de számos más formában is le lehet rakni, szinezni, lakkozni, olajozni. De mellette ott a svédpadló, hajópadló, vagy a szalagparketta is ami mind valódi fa.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!