Vennétek lakást 50% önerővel, ha 6.5%-os a kamat jelenleg a legtöbb banknál (nem valószínű, hogy ez lejjebb megy jövőre)?
Figyelt kérdés
38 éves vagyok, szóval már nem fiatal, egyedülálló. Debrecenben élek, átlag nettó 430 ezres bért kapok, ez itt keleten egész normális bér. Összegyűjtöttem 15 millió önerőt nagy nehezen egyedül, szeretnék venni egy nem új, de normál állapotú 2 szobás panellakást 30 millióért, amit láttam most az ingatlan.com-on. Már nagyon unom az eredménytelen sok-sok év kuporgatást (mármint úgy eredménytelen, hogy nem manifesztálódott ingatlan formájában) és az albérletet (120 ezer volt nekem baráti áron). Így is minden hónapban félretettem azt a havi 200 ezret, most is félre fogom, mert kis lábon élek, mióta az eszemet tudom. Ti hasonló esetben felmérnétek a terepet, ha megvan a lakás önereje bőven (30%-tól már elvileg lehet optimálisan nézve)? Ha valaki átlag bérből él, se családi segítség nincs, se sok-sok éve párja, akkor sajnos nem fog menni ilyen 30-35 milliók összegyűjtése, hogy vehessen 40-45 millióért egy panellakást.nov. 8. 10:24
1/6 anonim válasza:
30 millióért kisebb lakást fogsz kapni Debrecenben, a legolcsóbb kétszobás is felújítandó állapotban 35 re van hirdetve (az más kérdés hogy lehet alkudni), azonban hogyha te felveszel kicsitt több mint 15 millió hitelt, akkor a törlesztőd ugyan magasabb lesz mint 120 ezer de kevesebb lesz a kamat (így kevesebb a "kidibott" pénz, ha 200 at teszel félre, akkor simán tudsz fizetni kicsit magasabb hitelt. Ugye az albérleti díj tutira fog emelkedni, de a fix hitel meg nem, meg ebben az esetben az infláció is "segít" neked. Röviden válaszolva: én vennék lakást - ha a kamat lejjebb megy akkor meg az árak fognak felmenni -így meg te ha megvetted de a kamat lejjebb ment, majd kiváltod szépen:)
2/6 A kérdező kommentje:
Első. Èn is így gondolom.
nov. 8. 13:16
3/6 anonim válasza:
Olyan lakást vegyél ami nem csak egy magadnak elegendő, mert benne vagy a korban.
4/6 A kérdező kommentje:
Nem hiszem, hogy valaha lesz valakim. 2 szobásat akarok, ha van egy párom, akkor 2 embernek elég. Gyereket nem akarok.
nov. 9. 12:28
5/6 anonim válasza:
200 ezer lenne a törlesztő?
Most 120ért laksz, a tőkéd kamatozik, a lakhelyed amortizációja nem téged terhel.
Ezután laksz félig a bankéban, nem lesz megtakarításod és sokkal többet kiadsz a lakhatásra.
6/6 A kérdező kommentje:
Dehogy, egy 100 ezres törlesztőt vállalnék csak be, 50 rezsi, a maradék 270 ezer kaja és élni (na nem mintha élnék, mert nem nagyon megyek sehová).
nov. 9. 17:30
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!