Milyen homokot használtak az árvízvédelemre? Talajlazításra használható?
Nap mint nap járok munkába arra, ahol ott van hagyva, ráadásul iszonyat nagy hegyek, halmok töltött zsákokból, és simán csak homokból is. Látom időnként, hogy megáll ott 1-1 autó, és visznek belőle, tegnap valaki konkrétan utánfutóba pakolta, úgy tűnik másnak is eszébe jutott, hogy visz belőle.
Ezek nem lettek felhasználva, ez biztos, de ha nem használhatom talajlazításra, akkor mindegy is, jobban járok, ha veszek erre alkalmasat. Biztos megúszom pár ezer forintból, csak gondoltam, ha már ott van hagyva, miért ne.
Olyan homokot használtak, amilyen arrafelé éppen beszerezhető olcsón.
Lehet, hogy totál meszes kémhatású, ezért nem szabad ilyet használni cserepekbe se, mert bizonytalan.
De ha el van ültetve a fád, akkor a felszínre felesleges bármit is tenni. Vagy most akarod elültetni?
De akkor is mindegy, mert a fa gyökerei el fognak menni sok méterre, akár 10-re is. Hogy pont egy kis lyukban milyen a föld, attól nem hatódik meg. Ültetéskor használj egy vödör komposztot (teljesen érettet, földszerűt), bekeverve a földdel, aztán ha ettől nem marad meg, akkor bármivel is hiába próbálkozol.
4-es, azért ennyire ne nézz butának. :D
A telkünkön a talaj nagyon vegyes. Fogalmam sincs mi lehetett itt régen, a szomszéd néni azt mondta, ez újabb rész, mint a többi a faluban, és szokás volt építkezésekkor erre a területre elhordani a felesleges földet, és sajnos sok esetben sittet is, amit minden egyes alkalommal, mikor 40 centinél mélyebbre leások, találok is. Szóval ez lehet a magyarázat arra, hogy nálam van meszes, erősen agyagos, és néhol olyan rész is, ahol az igazán jó minőségű fekete föld van. Ebből gazdálkodom, minden ültetésnél javítom, lazítom ahol tudom. A fám egy kis selyemakác, ami homokos talajt szeret. Két éve ültettem, nagyon pici csemeteként, még most is könnyedén ki tudnám ásni, akár a komplett fát is, de arra nem lesz szükség. Akkor én 1mx1mx1m-es gödröt ástam, az a rész fel van javítva mindennel. Úgy gondoltam, mindig megelőzöm a lombkorona szélességet, és dolgozok be köré a földbe legalább 40-50 cm mélyen marhatrágyát, komposztot, perlitet idén vettem nagy tételben, úgyhogy most már azt is, ha esetleg annyira agyagos lenne, annak mindenfélével nekimegyek.
Pár éve kertészkedem már, van nálam ez-az, van tapasztalat,gyönyörűen fejlődik nálam magnólia, és ámbrafa is, ami savanyú talajt szeretne, de bitos, hogy nem kapott, és nem is fog :D, de kifejezetten homokosabb talajt kedvelő növényem csak ez. Nyilván idővel 1-2 vödör nem fogja megoldani a problémát, de lehet nem is kell, mert simán lehet, hogy az adott területtől 1 méterre már lazább föld van. A gazokból nagyjából fel tudom térképezni, merre milyen talaj lehet.
Ne nézzelek butának, mikor ilyeneket írsz? :)
"Úgy gondoltam, mindig megelőzöm a lombkorona szélességet, és dolgozok be köré a földbe legalább 40-50 cm mélyen marhatrágyát, komposztot, perlitet" Ez az itteni legbutább elképzelések közé tartozik.
Már az az elképzelés is, hogy majd egy 20 m-es átmérőt feljavítasz. (Kevesebb meg nem ér semmit, a gyökereket nem lehet irányítani.) Mivel a selyemakác igen nagyra tud nőni. Anno magról szaporítottam (a kertészeti egyetem botanikus kertjében szedtem a magot), egyet adtam keresztanyámnak, az a fa most akkora, mint mellette a háztető csúcsa, és ebből adódóan jó eséllyel 10 m-nél távolabbra elmentek a gyökerei.
Amúgy ez egy sekély termőrétegű, erősen kötött talaj, ahol nagyon közel van a sárga agyag a felszínhez, a saját telkem alapján úgy gondolom, 40-50 cm-re. A gyökerek szépen elmentek oda, ahol találtak maguknak megfelelő körülményeket.
Egyébként az egy alapismeret, hogy a gyökerek nem a korona vonaláig vannak (ami kis fa esetén értelmezhetetlen), hanem jellemzően a koronaátmérő duplájáig mennek el, néhány szál még messzebbre. Vagyis, ha a korona vonalánál elvagdosod őket rendszeresen, akkor kimondottan rosszat teszel neki, lassítod a fejlődését. (A lassításnak inkább később lenne haszna, mikor agresszív módon elborít minden egyebet.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!