Házat venni érdemesebb mostanabában vagy építkezni?
Jelenlegi helyzet, hogy lenne egy közepes nagyságú telek, ahol minden közmű adott viszont vagy omlásban lévő vályog családi ház, amit el kellene bontani és oda lehetne építkezni. Viszont, amiket kínálnak is eladásra házak , azok is 30-40 millió alaphangon, amik legtöbbször úgy tűnnek, hogy még kell rájuk költeni azért. Kinek mi a véleménye mostanság a jelenlegi helyzetben? Építkezés vagy inkább ház
vétel lehet a jobb?
Szerintem egyiket sem érdemes csinállni, megőrülnék ha helyhezkötötten kellene élnem.
De hogy neked melyiket érdemes, azt csakis te tudod mérlegelni.
Ha a telek már meg van akkor az építkezés a jobb, ha nincs, akkor ahogy előttem írták, minden csak az anyagi lehetőségek függvénye.
Ahol sokba kerül a telek, ott ez nagyon megemeli a költségeket, ahol meg nincs is szabad telek, ott eleve csak házzal együtt lehetne megvenni és azt el kellene bontani, ami még tovább drágítja az építkezést.
Ha egy olyan helyen nézed ahol tudsz telket venni normál áron, akkor elméletileg jobb ha építkezel. Az építkezéshez tudsz támogatott hitelt felvenni, kapsz ÁFA kedvezményt és olyan lesz a ház amilyet szeretnél.
Azonban sokszor egyszerűbb megvenni egy már kész házat a telekkel együtt és azt felújítani, kicsit átalakítani. A munkaerő költsége rendkívül magas és ha te tudsz elvégezni nagyon sokat a felújításból akkor az rengeteg pénz megtakarítását jelentheti.
Mindig a konkrét dolgokat kell összemérni. Budapesten a belső kerületekben sokkal drágább lenne építkezni az iszonyatos telekárak miatt, de ott egy családi ház is rettentő pénzbe kerül. A külső részeken meg már lehet, hogy fele annyiért lehetne házat venni, üres telket viszont magas áron, mert felvásárolják a vállalkozások magas áron és társasházakat építenek rajta.
Egy kisebb városban már teljesen vegyes a kép. Nálunk a telek ára a teljes építkezés negyedét is kiteszi annyira drága egy telek, a szomszéd, kisebb településen már házat kapnának annyiért mint amennyit fizetni kellene az utcánkban levő üres telekért.
Felujitani olcsobb de kompromisszumot kell kotni.
En inkabb epitkeznek mert a felujitando hazak nagy resze olyan elrendezesu hogy sokat kell alakitani rajtuk hogy nekem megfelelo legyen.
Pl nem tetszik mikor elol van ketto 25m2es szoba, mikozben 15 m2 is boven eleg lenne, raadasul en jobban szeretem ha utcafronti a konyha es nappali.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!