Milyen strapabíró vésőt ajánlanátok, amivel 8-as keménységű kvarcot is lehet vésni?
Sziasztok!
Van egy helyi nem túl profi kovács. Nem tudom mennyire edzi meg az anyagot, viszont több vésőmnél előfordult már, hogy a hegy része nem volt túl éles, viszont letört kb 1-1,5 cm hosszúságban. Volt ezek között gagyi véső és olyan is amit a Bauhause- ban vettem és igen jól bírta a strapát, annyira hogy 1,5 év alatt alig lett tompább.
Nemcsak vésők törtek, hanem már egy kiscsákány hegyesebbik része is.
Ha nem jól csinálná a szerszámok megedzését, gondolom olyan esetben is megtörténne a dolog, hogy az állandóan felmelegített és kalapált része meggyengülne és ott az anyag könnyebben törne.
Utólagosan helyrehozható még az a folyamat, ha az előzőekben nem volt megfelelő az anyag megedzése?
Valami egészen strapabíró vésőt tudnátok ajánlani, amivel a 8-as keménységű igen masszív kvarcos, vagy még keményebb kőzetek is véshetőek?
Köszönöm.
Az ásvány ès acèlkemènysèg más meghatározás. Az üvegvágó 90 HRA fele van. Viszont ezek ridegek, ütèsre törnek, ezèrt veszèlyesek vèsőnek. A kovácsod is visszaereszthette volna az anyagot, hogy a szívósságát növelje a ridegsèggel szemben. Vannak jó anyagok, de a kovácsodnak tuti nem lesz spec ötvözetű anyaga, aminek az edzèsi folyamata jóval pontosabb, precízebb, hőtartással, megeresztèsi lèpcsőkkel.
Vannak jó laposvágók, az árát is megkèrik.
Köszönöm a válaszokat.
Igen, ahogy írtátok én is úgy vélem, hogy a visszaeresztéssel volt gond, bár szerintem alapvetően hibás a kovácsolási ismerete is. Valószínűleg az anyagot is túl hirtelen melegítette fel.
Az első vésőm egy Stanley FatMax véső, ez magától tört ki a hegyénél, anyaga króm-vanádium.
A másik vésőm hihetetlenül jól bírta, alig kopott az éle, pedig intenzíven használtam. A kovácsolás után az első napon tört ki a hegye. Ezt a Bauhause-ban vettem. A márkát nem tudom, de aranysárga színe volt, szerintem szintén króm-vanádium véső. Kb 1,5-2 éve vettem.
Az ár nem érdekelne ha tudom, hogy megfelelően kovácsolják és utána megedzik az anyagot. SDS Max-os vésőkkel lehet dolgozni kézi 0,8 kilós kalapáccsal? Láttam, hogy ezek rendkívül tartósak, viszont a végük úgy van kialakítva, hogy beszűkül, mivel vésőgépekre lettek gyártva.
A Hilti gèpi vèső nagyon jó, de ha tönkremegy, a hiltinek kell visszavinni, ők elküldik javításra. Kovácsnál nem lesz jó sosem. Tapasztalat.
Vegyèl márkas szerszámgyártótól laposvágót, spiccvèsőt
Nekem ilyen volt a cègnèl, mindenre jó volt
Köszönöm a legutóbbi 2 hozzászólónak is a segítséget.
A Hilti -t vagy valami neves gyártót lenne érdemes választanom. Ha veszek egy akármilyen vésőt, még ha jó minőségű is, megint dobhatom ki ha kimegy az éle 1-2 éven belül. Kézi kalapáccsal szoktam vésni. Nem jelent ez gondot a gépbe szánt vésőszáraknál? A kezemet nem féltem. Inkább az erőátvitel szempontjából kérdem, hogy működni fog e a dolog.
A Beta véső is masszívnak tűnik és jó a kialakítása.
Beton véséshez használtátok? Ezt a fajtát hol vagy hogyan lehet élezni és meddig bírja hozzávetőlegesen?
6-7# vagyok. Mit vèsel egyeltalán?
A Betával Vèstem vele betont, vágtam vele csavarokat, használtam feszítèsre. Elèg mindenes volt. Ezeket köszörügèpen lehet èlezni, megfelelő èlszöggel; könnyű, házilag is működik. A lapos rèsze nagy, tehát sokáig fogyhat. Spiccvèső is volt ugyanilyen, az is jó volt.
Elvileg a gèpit is a gèp a vègèről üti a szerszámot pneumatikusan. Tehát nem baj ha kalapáccsal ütöd. De biztosan idővel meglátszik, mert nem olyan mint ahogy a gèp csinálja.
"6-7# vagyok. Mit vèsel egyeltalán?"
Kvarcot és annál keményebb kőzetet vésnék vele. Kvarc, hidrokvarcit, zeolit, andezit és különféle kőzetek, amik a talajban előfordulnak. Ha a csavarokat is vágtál vele, akkor erős lehet és strapabíró. Csavarokat azért nem vágnék vele, de aktív használatban lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!