Jó lenne bevezetni környezetterhelési adót a fával, szénnel fűtőkre?
Míg a cserépkályha, ami a leghatékonyabb fűtési módszer a mai napig az szörnyen környezetszennyező, eközben a kandalló, ami azért van a radiátor mellett, hogy legyen egy kis tűz 🔥 elfogadott úri huncutság. Mindkettőben fa ég. Vagy szemét, ha nincs pénz fára.
Csak a geotermikus tevékenységeket kihasználva szabadna fűteni, ez volna a legjobb a bolygónak. De mivel ez itt nem Izland, nem kivitelezhető...
Hidd el, akik fával-szénnel fűtenek, jórészük szívesen áttérne gáz vagy elektromos fűtésre. Sok helyen erre lehetőség sincs, mert az egész településen nincs vezetékes gáz behúzva (mint pl. nálunk se) vagy a legközelebbi gázcsonk olyan messze van hogy aránytalanul költséges lenne a gáz bevezetése. Ezen túl több településen az utcai villanyhálózat elavult, nem alkalmas arra hogy hálózatbővítés legyen lehetséges a házakban. Én pl. közel egy éve beadtam egy hálózatbővítési igényt, 8 hónap múlva kaptam egy levelet hogy jelenleg nem lehetséges. Beruházást kell indítania az elosztói engedélyesnek, hogy fejlesszék a közcélú hálózatot, transzformátor állomást kell átépíteni, kilóméter hosszan megnövelt keresztmetszetű új kábeleket kell húzni. Eddig már közel 1millió Ft-ot befizettem, mégsincs semmi. Talán 3-4 év múlva, a bővítési szerződés ezt a dátumot adta meg... Ez sok helyen így megy, rendkívül elavult a villanyhálózat országszerte, nagyon régóta semmilyen fejlesztés nincs, csak javítgatás, toldozgatás-foltozgatás. A kommunikáció nehézkes és lassú. Szakmai részletekhez az ügyfélirodákban nem értenek.
Ezeket azért is írtam, hogy ilyen szemszögből is lásd a dolgokat, ne csak egy olyan nézőpontból, ahol minden adott, minden megvan.
Így végül marad egyenlőre a fa -és széntüzelés...
Pedig mennyivel egyszerűbb lenne csak beállítani a gázkazánt 20fokra,vagy benyomni egy gombot a klíma/hőszivattyú kapcsolóján. Nem kéne fát hasogatni, szenet lapátolni, ezek tárolásával, szállításával foglalkozni. És még sokkal olcsóbb is lenne, a gázon és a villanyon van állami támogatás, a tüzifán és a szénen nincs. Ha az erdészettől köbméterenként 30ezerér kapsz fát akkor már az jónak mondható, a barnaszén mázsája 13ezer Ft! Az elmúlt években legalább 4-szeresre emelkedett a szén ára!
És mindezek után kéményadó?! Nevetséges... Olyan árak vannak, már nemcsak a gatyát hanem a bőrt is lehúzzák az emberekről. Ezek után én magam nem is csodálkozom azon hogy mindenki azzal fűt amivel tud meg amit talál.
Szerintem is kellene valamit tenni, mert nagyon sokan nem tudnak fűteni!!! BÜNTETNI? Valószínű ez a legegyszerűbb, így sokak kedve elmenne a tüzeléstől, nem lenne szálló füst, korom és hazaérve nem kellene a hideg
fürdőbe rohanni, hajat mosni, mert valószínű az sem szeretne fizetni,
akinek a korom a fejére száll!!!!!
Két választási lehetőség még maradt, beköti a fejét, vagy megtanul fűteni!!
A kendőnél az a probléma, ha hazaér, még kint vegye le a kendőt, mert kár lenne a kormot bevinni a lakásba!! Ha bevitte, kénytelen lesz a kendőt kimosni, leginkább meleg vízben, amit természetesen, a legtisztább fűtési móddal állíthat elő, ÁRAMMAL, de ha belegondol, hogy az erőműnél is van ilyen panasz, akkor mégis csak kellene valamilyen bírságot fizetni ezért is, mert ha leengedi a szennyvizet, szennyezi a környezetet!!!! Voltak már okosabb emberek, akik kitalálták, a szennyvíz tisztítása, jó lehetőség, hogy valaki fizessen, sőt ezt hozzácsapták a vízdíjhoz, mert mégis csak
furcsa lenne, ha valaki szennyezi az ivóvizet és nem fizet érte!!!!!
Legyen a másik módszer, tanuljunk meg FŰTENI, ami a TÜZELÉSTŐL picit tisztább folyamat, ez nem járna büntetéssel, csupán egy pár hónapos tanfolyam lenne, némi tandíjjal!!!!! Ami mégis jelent némi problémát,
KI OKTASSA EZT A TUDOMÁNYT, mert az egyik a szénhez, a másik a gázhoz, a harmadik a fához ragaszkodik, a sok kérdésből kiviláglik, hogy egyikhez sem ért, olyan lesz ez mint a jogosítvány, választanod kell, melyik kategória jó számodra, aztán majd módosítanak, már csak különbözeti vizsgát kell tegyél, na nem ingyen, ha mégsem sikerül, jöhet a büntetés!!!
Én sokáig lignittel fűtöttem, hogy-hogy nem TISZTÁN, már ezerszer leírtam hogyan, de ez ugyebár senkit nem érdekel, mert mindenki fával akar
TÜZELNI!!!!!! Fűteni egy picit bonyolultabb lenne, talán megfelelő kazánt is gyárthatnának, a kísérletek ma is folynak, több kevesebb sikerrel, talán már ott kellene kezdeni, hogy a nem megfelelő kazán gyártóját kellene büntetni, hogy aztán azt is megbüntethessék aki eladja vagy megveszi, főleg azt aki használja és nincs rá jogosítványa!!!!!!!
Mára már nagyjából kialakult két tábor, egyik sem ért ahhoz amit csinál
és egy másik, aki bár szintén nem ért semmihez, de büntethet!!!!!!!!!
Valahol, valamiért, valakinek megéri, ha azt javaslod, hogy büntessenek, van a másik oldal, lehet,hogy egy keveset ott is kell majd tanulni, állj át, csak vigyázz nehogy előbb feljelentsenek!!!!!!!!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!