Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Több év után mi, vagy mitől...

Több év után mi, vagy mitől oldhatja le több különböző eszköz a firelét?

Figyelt kérdés

Évekig üzemelt normálisan.

Most már van, hogy egy egyszerű vízforralóra is leold a firelé.

Néha a porszívóra, a sütőre... várom a többit, hogy mi jön még.

Mitől lehet ez, és mi lehet a megoldás?

okt. 2. 21:29
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
Egy villany szerelővel át kell nézetei a kötéseket
okt. 2. 22:06
 2/16 anonim ***** válasza:
100%

Mivel minden nagyáramú eszközre leold, nem maguk az eszközök a ludasak. Valahol van egy átvezetés a nulla és a védőföld között.

A nagyáramú fogyasztó kissé felviszi a nulla potenciálját amitől áram indul meg a védőföldbe a nullától, amire a fi-relé leold.

Teendők:

1. ellenőrizni, hogy ez a potenciál-emelkedés normál mértékű-e, azaz nem lazult-e meg a PEN-kötés.

2. szisztematikusan lekötni ágakat: nem csak a fázist, a nullát is. Ez időigényes lehet ha a nullsínbe rendszer nélkül vannak bekötve a kékek, mert mindig meg kell találni az adott fázis párját.

Amelyik ág kikötésére megszűnik a hiba, az a hibás. Ha több ág is hibás, akkor mindig csak egy ágat bekapcsolni, kiderülnek a hibás ágak.

3. a hibás ágakon végignézni a kötődobozokat, kötéseket, egyéb hibalehetőségeket. Pl. van egy párás kötődoboz, ahol a nedvességfilmen átvezet a fázis-nulla. De olyan nehezen behatárolható hiba is lehet, hogy mondjuk bele van verve egy szög a falba, az nekiér a nullának és nedves ott a fal (ez esetben nem a zöld-sárga viszi a hibaáramot, hanem maga a fal.

Szóval sajnos a hibabehatárolás pesszimális időigénye a végtelenbe tart, ezért nehéz az ilyen munkákra előre árat mondani. Fix árnál meg az van, hogy a megrendelő nem szívja a fogát, ha három napig dolgozol a pénzért, de ha öt perc alatt behatárolod a hibát, akkor sokallja az előre megállapodott összeget, szóval az átlagos időszükségletre árazás sem megy.

Ezért szokták azt mondani, hogy mindent át kell nézni, úgyis találni fog a szerelő sok hibát, ami még csak a jövőben okozott volna csak - esetleg komoly - gondot :)

okt. 2. 23:09
 3/16 A kérdező kommentje:

2 es köszönöm, nagy király vagy a válasszal!

Villanyszerelő voltam amúgy, de 8évevmás pályára mentem, és előtte is elosztokat szereltünk csak és gyárban karbantartás... Szóval az épület villamosság "sajnos" kimaradt eléggé.

Amit láttam így, hogy nem jeloltek fel semmit, se a nullán, se a kismegszakitókon, viszont ahogy néztem ennek az az oka, hogy az eloszto bár új, a tulajnak nem volt pénze az egész hálózatot cserélni. Ott gondolom kijött volna a hiba.

Na mindegy. Szóval akkor először a táblán ellenőrzöm a kötéseket, majd kikotom az összes nullát és egyenként megnézem, hogy melyik nulla melyik kismegszakitóhoz tartozik? Majd, ha megvan az adott kismegszakitó, és, hogy ott ahhoz a körhöz melyik dugalj tartozik, oda próbáljam meg a vízforralot? Aztán, ha nem megy le a fi, akkor kapcsoljam fel a következőt és így tovább? Az előfordulhat, hogy az elkezdett irányon van a hibás kötés, de mivel a többi kismegszakitó lent van, így nem adódik össze elég fogyasztó, hogy a hibát produkálja? Fu a hibakereses amúgy a legutalatosabb :(

okt. 3. 01:04
 4/16 A kérdező kommentje:
Ja az lemaradt, hogy eléggé kaotikusan húzták ki a vezetékeket, egyik másik kör összevissza van. Élvezet lesz kibogozni, hogy mi hova tartozik. Ha nagyon nem lesz meg a hiba, és a firele ki van iktatva ideiglenesen, akkor mi történhet? Persze, ha nem lesz meg muszáj lesz szólni egy tapasztaltabb épületes kollégának...
okt. 3. 01:07
 5/16 anonim ***** válasza:
100%

> kikotom az összes nullát és egyenként megnézem, hogy melyik nulla melyik kismegszakitóhoz tartozik? Majd, ha megvan az adott kismegszakitó, és, hogy ott ahhoz a körhöz melyik dugalj tartozik, oda próbáljam meg a vízforralot?

-Talán egyszerűbb (mert nem kell gyalogolni) hogy áramtalanítod az egészet az óránál, kikötsz mindent a nullsínből és egyenként ellenállást mérsz a nullvezetők és a PE sín között. Ahol nem szakadást mutat, az problémás.

okt. 3. 08:41
 6/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Sima szakadásvizsgálóval elég akkor, ugye?

Vagy nagyobb mértékre tegyem az ellenállás részét?

okt. 3. 10:28
 7/16 anonim ***** válasza:
100%

Ha 30kOhm alatt van, az már baj. Sőt 100kOhm alatt se egészséges, mert ha több ilyen van, összeadódnak.

A szakadásvizsgáló módnál műszere válogatja, mit mér, legyen megaohm méréshatáron és ott mutasson szakadást. Nyilván így csak akkor fog, ha kézzel nem érinted, csak a mérőcsúccsal.

okt. 3. 11:40
 8/16 A kérdező kommentje:

200 ohm alatt van a szakadásvizsgáló.

2 nulla vezeték volt, ami sípolt a PEN vezetőre. 65 ohm körül írta ki a 200 ohmos szakadásvizsgálóra írva.

A többi 7 nem sípolt.

Most ilyenkor mi van?

okt. 3. 19:38
 9/16 anonim ***** válasza:
100%
Ha úgy érted, hogy 200 ohm felett szakadást jelez, akkor semelyik kört nem zártad ki teljesen, de kettőben durva hiba van. Vagy egyben, ha az egyik kék a kettőből az órától bejövő szál (de akkor ott nem 65 Ohm, jóval kevesebb). Azt a kört át kell nézni. Ez nem enyhe párásodásból létrejövő valami, hanem valami durvább. vízbe ér bele a védő-nulla egyszerre? Vagy van egy konnektorod, amin védőföld helyére nulla van kötve, abba meg dugva valami eszköz, ami EPH-zott vízcsőhöz, gázcsőhöz ér. Sok dolog lehet, távolról nyilván nem lehet megmondani.
okt. 3. 21:39
 10/16 A kérdező kommentje:

Úgy értettem, hogy a műszerem(ami egyben lakatfogó is - sima multiméterrel most elfelejtettem mérni) 200 Ohm-ot ír a csipogós szakadásvizsgáló állásba helyezett kapcsolója.

Lekapcsoltam az óránál a főbiztosítékot.

Utána kikötöttem az összes nullát a nulla sínről, majd egyenként a szálakat megnéztem a PEN/föld sínhez képest. 9 nulla van, 9 biztosítékkal, 7-nél nem jelzett semmit a 200Ohm állásban lévő csipogós szakadásvizsgáló. De kettő nullánál mértem 60-70 Ohm között ugrálót(de ez valószínűleg abból fakadt, hogy lógó vezetéken volt a mérés).

A 9 biztosítékból 4 teljesen új kábel az elosztótól a fogyasztókig. Azok nulla, PE/védőföld sín között nem volt gond.

A maradék 5 biztosíték viszont a lakás régi vezetékezéséhez megy.

És a 2 csipogós nulla is ezen régi alu vezetékek közül került ki.

A probléma, hogy nincs megírva a nulla sem, hogy melyik kismegszakító a pára.

Azt hittem, hogyha felkapcsolom majd a biztosítékokat, akkor majd jól nem lesz áram azokban a helyiségekben, ahonnan a nulla ki lett kötve. De közben az történt, hogy abból az 5-ből egyiket sem tudtam felkapcsolni, mert egyből verte a firelét.

Plusz érdekesség, hogy van egy teljesen külön kör, ami megkerüli a firelét, a hűtők köre. Abba a dugaljba beledugtam a porszívót, a firelét ugyanúgy leverte, viszont a porszívó működött továbbra is.

(ezt nem értettem, ennek a dugaljnak a bejövő fázisról nlett húzva a fázis, a nulla föld pedig a PEN sínről - vagy ennek kellett volna egy plusz N sín a PEN sínről leágazva?)

Maga a hálózat úgy van, hogy bejön az órától a PEN vezető. Az rámegy a PE sínre. A PE sínről rámegy a firelé nulla bekötési pontjára a nulla. Majd a fireléből megy a Nulla sínre a nulla.

A bővített leírásból is úgy gondolod, hogy beleér valami vízbe egyszerre a föld-nulla? Nem tudom elképzelni, hogy hol érhet bele.

Most szét kell verni az egész lakást, minden eddig elgipszelt dobozfedőt leszedni?

Jó lenne, ha lehetne valahogy lokalizálni a bajt.

Nekem az a furcsa, hogy 2 nullára csipog be, de mégis az összes régi kismegszakító felkapcsolhatatlan a kikötetlen nullák miatt.

Ahogy vissza lett csavarva, egyből áram van mindenhol, de sütő porszívó nem indulhat.

Slusszpoén, hogy lett hozva egy másik porszívó, ami ugyanúgy régi porszívó, de nem 1500, hanem 1600Wattos. Arra nem ment le a firelé, nyugodtan lehetett porszívózni.

De akkor a firelé nélküli hűtőkörön miért ment ugyanúgy a porszívó?

Összemértem a porszívó dugvilláját, nincs közte ellenállás. Semmit nem jelez. Se nem csipog, se egy Ohm semmit.

okt. 4. 00:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!