Egy mennyezeti lámpa felszerelése mennyire komplikált?
Nem vagyok egy nagy villanyász.
Felfúrni fel tudom, de a bekötésről fogalmam nincs. Azt sem tudom milyen és hány vezeték van ott a lámpánál. Valamint a régi "hagyományos" lámpát sem tudom miként kell eltávolítani.
Ilyet kellene egyébként felrakni: [link]
Ha jó a mennyezeti kiállás és van ott ami elbírja a lámpa súlyát is vagy meg van a módja a felrögzítésének, akkor csak össze kell kötni a vezetékeket. A férjem szokta csinálni, semmi köze a villanyszereléshez. Csak nappal kell csinálni mert az áramot le kell teljesen kapcsolni és este értelem szerűen nem látni.
Ha nem szereted csinálni akkor inkább fizess meg érte valakit nehogy baleset érjen téged vagy nem jól tedd fel és leesik a lámpa vagy zárlatot csinál. Én sem kezdenék bele ha nem muszáj.
Mennyire komplikált... Vagy érted a váltakozó áramot vagy nem. 1 fogyasztó működéséhez 2 ALAP vezetéked van: 1 fázis és 1 nulla vezeték. A fázisban van mindig az energia!!! Van egy harmadik vezeték is , amit földelésnek hívunk,és ezen vezeték dolga hogy biztonsági kontaktod legyen a készüléked fémháza és a te házad/ lakásod utcai földelése közt. Mindezt azért ha netán zárlatos lesz 1szer vmikor (talán!), akkor ne vágja agyon azt aki akkor hozzá ér. 1 feszültség alatt lévő fémen/vezetéken nem látszik hogy energiát tartalmaz, azaz ez a földelési vezeték 1 biztonsági elem a lehetséges jövőbeli hibák esetére. Sajnos a múltban/ a cocializmusban, azt sokszor ki hagyták, szóval nem mindig van/volt a földelési vezeték a lakásban.
1.ALAP : Veszel 1 érintésmentes fáziskeresőt...
2. felmászol, oda érinted ,ha az sípol... akkor ott van a fázis!
3 lekapcsolod a lámpát, vagy áramtalanítasz az egész lakásban, és ezt SZIGORÚAN le is csekkolod a fáziskeresővel!
4. Ezután becsavarozod a csokiba(így hívják a vezeték bekötő műanyag alkatrészt)
ezt a 2 vezetéket , a nullát és a fázist.
Ha van földelési vezeték is ott ,akkor azt is összekötöd amennyiben fémházú a lámpád,lesz benne 1 sárga-zöld kábel. Ha nincs akkor szabadon hagyod.
5 vissza adod az áramot és ennyi.
Hát ha most is be van kötve, akkor megnézed, hogy csinálták, és ezt adaptálod az új lámpád bekötő szerelvényéhez. Ha a füleidet meg tudod számolni, és az eredmény nem több 3-nál, akkor ez is menni fog.
Földelés régebbi ház esetén valószínűleg nincs, de ha mégis van egy 3. vezeték, akkor a régi lámpánál ezt meg tudod nézni, mi van összekötve valamilyen módon a lámpa burkolatával. Ez lehet zöld-sárga színű, de maszekban ilyesmivel nem foglalkoztak, amilyen drót éppen volt, azt használták. Ha ugyanolyan színű, mint a másik kettő, akkor tegyél rá egy darab szigszalagot jelzésnek, hogy ne keverd el.
A maradék kettőt meg bekötöd az új lámpán lévő szorítóba. Az mindegy, hogy melyiket hová.
A fázisceruza csak azért nem árt, mert előfordulhat, hogy valami észlény nem a fázist szakította meg a villanykapcsolóval, és olyankor lekapcsolva is kellemetlen megfogni a vezetéket.
Középen az a föld jelölése. Ha van harmadik vezeték, azt kell ide kötni.
Bal oldalt a barna a fázis, a jobb oldali kék a nulla.
A régiről fentről le kellett volna húzni az a poharat, és ott láttad volna meg a bekötést, meg hogy van-e föld.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!