Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Leszakadhat az erkély?

Leszakadhat az erkély?

Figyelt kérdés

Ma tettünk ki az erkélyre egy

Ø 152 cm X magasság 30 cm (1712 kiló ha jól számolom.) es medencét az erkélyre és tele töltöttük vízzel. Két gyerek fog majd benne játszani (kb 60 kiló együtt). Nagyon félek hogy le fog szakadni az erkély mert látom hogy a víz a medencéből inkább az erkély vége felé "dől". A ház kb 40 éves nem volt felújítva. Az erkély nincs olyan rossz állapotban de nem a legjobb.

Van esélye hogy leszakadjon az erkély? Köszönöm a válaszokat.

2024. júl. 20. 20:27
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
87%

Az a medence közel két tonna feltöltve. Kb 1800 kiló, az egy városi terepjáró súlya. Csak egy statikus tudja megmondani, hogy milyen terhelésre tervezték és most milyen állapotban van az erkély. Laikusként azt mondom, hogy kizárt, hogy közel két tonnára méretezzék.

Ha nem akarsz a két gyereked tragédiájával a hírekbe kerülni, én addig nem engedném őket oda, amíg hivatalosan ki nem mondják, mennyi az erkély teherbírása. Ráadásul ha leszakad, alatta lévőket is megölhet

2024. júl. 20. 20:53
 2/15 anonim ***** válasza:
80%
Semmi sincs kizárva.
2024. júl. 20. 21:11
 3/15 anonim ***** válasza:
85%

Ez nagyon rossz döntés volt. Ez nagyon nagy súly erre szerintem.

Nálunk statikus ökölszabályként azt mondta a födémünkre, hogy m2-enként 100kg terhelés ami tuti nem gond.

Itt te is gondolkodhatsz okosan kicsit. Mire terveznek egy erkélyt?

Arra, hogy ott legyen pár ember kényelmesen. Mekkora lehet az az erkély? Hány ember férne el rajta egymás mellett kényelmesen? (nem házibuli méretűre gondolok). Annyiszor 100kg.

A 2tonna az erre kva sok. Gyorsan engedjétek le a vizet és hívjatok rá valakit. Az is lehet, hogy ettől károsodott ott valami. Én ettől is félnék.

2024. júl. 20. 21:14
 4/15 anonim ***** válasza:
0%

Szerintem semmi gond nem lesz, de biztosat nem merek mondani, hiszen nem ismerem az épületet és nem vagyok statikus.

Abba gondolj bele, hogy az erkély olyan-e mint a lakásod padlója. Általában olyan és akkor a teherbírása is olyan. A fürdőkádat ha megtöltöd akkor is egy helyre kb. ekkora súly kerül és még sem jutott még eszedbe, hogy leszakad a fürdőszoba padlója ha teletöltöd és beleülsz.

Sok éve szerettem volna ha a padlástérbe jakuzzit tetetünk, akkor fedett helyen lett volna és nem gond ha fúj a szél vagy esik az eső ha épp használni akarjuk. Én is aggódtam a födém teherbírása miatt, de az üzletben megnyugtattak, hogy ezt a súlyt simán elbírja egy normál padlózat.

Hotelekben is sok helyen tesznek jakuzzit az erkélyekre utólag régi épületekben is és annak még nagyobb a súlya, mint annak a medencének amit tervezel.

De ezek csak feltételezések.

A legjobb ha megpróbálod kideríteni milyen az erkély alja - a belső padló folytatása kintre vagy külön van toldva vele az épület - és megkérdezel egy statikust a dologról.

vagy írj ki egy facebook keresést olyanok után akiknek van medencéje az erkélyén és kérdezd meg a véleményüket, tapasztalataikat!

2024. júl. 20. 21:26
 5/15 anonim ***** válasza:
90%
Valamit elszámoltál, a vízzel teli medence "csak" 544 kg.
2024. júl. 20. 21:33
 6/15 anonim ***** válasza:
92%

Új építésű(2019) komoly monolit födémes, rendesen bevasalt erkélyre úgy engedte meg a statikus hogy feldaruzzák a raklap járólapokat, hogy ott egyből el van hordva, nagyon kevés ideig terhelve a szerkezetet. a daruzás után 10 perccel már nem volt még az üres raklap sem, 15 ember biztos hordta.

Én mondjuk csak villanyszerelő vagyok, de én úgy tudom hogy amennyi kilóg annak a duplája befele vassal. Szóval ha neked van egy 2 másfél méteres erkélyed annak a vasazásának 3 métert kellene befele lógnia. Brutál vasalás kellene neki, ami még sokszor ma is kimarad, hát még 40 éve, a jól van az úgy korszakában.

2024. júl. 20. 21:38
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

Most én is kiszámoltam, valóban csak 5-600m3 a víz és nem 2000, így barátibb azért, de még így is lehet gond.

#4: nem padlózatról van szó, hanem födémről. Totál mást jelent a kettő.

Attól, hogy a "padlózat" ugyanaz, lehet különbség.

Nálam pl e gerenda és béléstest a födém, de van ahol 2 gerenda közé lett kiöntve a beton. azon van beton réteg, azon pedig a burkolat. Nem mondja meg senki belőle, hogy hol van a váltás és melyik miből van. Erre így nem lehet következtetni.

Ha az egész födém monolit és egyben van kiöntve, akkor lehet rettenet ereje, de 40 éves épületnél a fene tudja.

Az üzletben jó felelőtlenek ha így megnyugtatgatjákl az embert minden ismeret nélkül.

2024. júl. 20. 21:53
 8/15 anonim ***** válasza:
29%

#7 "#4: nem padlózatról van szó, hanem födémről. Totál mást jelent a kettő."

Nem a szakkifejezésre gondoltam, hanem arra, hogy azon áll. Az a födéme az alatta levő emeletnek de padlója annak amiben van.

2024. júl. 20. 22:12
 9/15 anonim ***** válasza:
100%

Ha tényleg csak fél tonna a víz, akkor azért nagyobb az esély, hogy ne legyen baj. De ez egy 40 éves épület. Ki tudja mire tervezték az erkélyt anno és mi valósult meg belőle valójában? Meg kell kérdezni statikust.

Ez nem játék, nem éri meg kísérletezni

2024. júl. 20. 22:12
 10/15 anonim ***** válasza:
100%
544,14 liter fér bele... papíron.... én nem kísérleteznék azért...
2024. júl. 20. 22:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!