A háztető locsolásával lehet csökkenteni a ház léghőmérsékletét?
Szerintem igen, sokat gondolkodtam is egy ilyenen, aztán persze túl nagy macera lett volna.
A cserép borzasztóan felmelegszik, alulra is nyomja a meleget, tehát biztos, hogy a padlástér ezért is olyan meleg. Illetve a cserép felé hőszigetelés sincs, csak a beeső eső ellen a kátrány, meg a felszálló pára lecsapására és kivezetésére a nejlon.
A rendszert úgy gondoltam, hogy az eresz aljára teszek egy 120 literes cefréshordót, abba egy erősebb búvárszivattyút, ami a tetőgerincig képes felnyomni a vizet. A gerincen végigvezetett csőre kerülne egy csomó mikroszórófej, ami beteríti legalább az tető nyugati oldalát (É-D-i tájolású, viszonylag hosszabb nyeregtetős ház). A víz ugye végigfolyik a tetőn, megy le az ereszbe, az ereszből meg a cefréshordóba. Aztán az egészet forgatja a búvárszivattyú. Az elfogyó (elpárolgó, elcsepegő, elfröccsenő) vizet meg egy úszószeleppel pótolnám a kerti csapról.
Nem tudom, hogy működhet-e, vagy hogy mennyit hűtött volna, de szerintem lett volna hatása.
Aztán végül került napelem a tetőre, légkondik a házba, és megoldódott minden gondom a nyári melegben.
Csak ha rosszul szigetelt a ház a tetőnél és a tető - padlás hőmérséklete jelentősen befolyásolni tudja a házban levő hőmérsékletet.
Ha a tető jól szigetelt akkor a locsolással nem lesz érezhetően alacsonyabb bent a hőmérséklet a padlástérben. Ha szigeteletlen, akkor a födém van szigetelve - mint nálunk - a padlástér hőmérsékletét biztos segít csökkenteni a locsolás, hiszen esőben is meg éjszaka is csökken ott a hőmérséklet - azonban ez nem lesz hatásra a födém szigetelése miatt a lakótérre.
Nálunk most a padláson kb. 45 fok van. A lakásban meg alatta a legnagyobb melegben sem volt soha 28-29 foknál melegebb akkor sem amikor még nem volt légkondink, mert külön konyha van, a főzés hőjét nem kell beengednünk a lakás többi részébe, árnyékolással, éjszakai szellőztetéssel pedig vigyáztunk a lakótérre. Most meg már itt a légkondi,
Biztos, hogy csökken a tetőtér hőmérséklete valamennyit ha locsolod a tetőt, hiszen a párolgás hőt von majd el. Az utakat is ezért locsolják ilyen melegben. De érdemes átgondolni, hogy hol van szigetelés ami pont ezt akadályozza meg, hogy ilyen egyértelműen átvándorolhasson a hő az egyik oldaláról a másikra.
1.
Egyetlen egy darab szorofejjel.meg lehet oldani
2.
Szigetelt, de nincsen hőtükör
"Nálunk most a padláson kb. 45 fok van"
Én meg padlástérben lakok.
mobil klíma van!
eddig le tudta hűteni tűrhetőre de most 36-37 fokban már sajnos nem
4.
Miből gondolod?
kevés a szigetelés a tető szerkezetben min 25 cm kellene bele, de inkább 35 cm és egyáltalán nem fog felmelegedni.
Amit egyes leírt az az ipari hűtő tornyok lebutított működési elve.
Viszonylag nagy mennyiségben kell utántölteni a tartályt , de ehhez egy cefrés hordó kevés lesz, min 1 IBC kell 1000 liter vízzel, és automata utántöltéssel.
50-60 fokra simán felmelegszik a cserép a tűző napon, ezt kb 30 fokos vízzel fogod hűteni, mert a tetőn végig csurgó víz egy része felmelegszik, egy rész elpárolog. Ha jól csinálod akkor talán 40-45 fok körül tudod tartani a tető hőmérsékletét.
6.
"kevés a szigetelés a tető szerkezetben min 25 cm kellene bele, de inkább 35 cm és egyáltalán nem fog felmelegedni."
szakmai oldalon azt írták hogy a szigetelt tető hosszabb ideig adja vissza a hőt azaz nehezebb visszahűteni!
9.
Nem! Tegnap eső volt és nem parolgott el
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!