A családi háznak szeretnék nevet adni.Hol kell ezt intézni?Mik a lépések ezzel kapcsolatban.
1. kitalálod mi legyen a neve
2. elmész egy szaküzletbe és csináltatsz egy táblát ezzel a névvel
3. fogsz pár eszközt ami szükséges és kiteszed a házad falára vagy a kerítésedre ezt a táblát.
4. elégedetten megnézed és ha megkérdezik mire volt ez neked jó akkor válaszolsz.
Azt értem hogy csináltatok egy táblát és ráirom hogy mittudomén lak de ha ezt hivatalosan is szeretném?
Vagy például ha a Google mapba beütöm a város nevét és hogy mittudomén lak akkor a Google megmutatja hol van ez a ház.
Ha kiadás miatt szeretnéd, mert ez egy panzió vagy bérelhető szoba, akkor mint a vállalkozásod tulajdonosa a Google-nél kell bejelentened. Pont, mintha egy bolt vagy egy műhely lennél. Keresgélj: google maps hamburger menü, saját cég hozzáadása...
Ha hatalmas táblát, cégért raknál ki, arra lehet kérni engedélyt az önkormányzattól, hogy beleillik-e a dizájn a település arculatába. Ha csak egy kis táblát raksz ki vagy kikötsz egy molinót a kerítésedre, ahhoz nem kell engedély.
(Elnevezni viszont nem tudod, a hivatalos iratokban, tulajdoni lapon nem lehet fantázia-neveket adni, csak helyrajzi szám meg utca/házszám van.)
"de ha ezt hivatalosan is szeretném?"
Mert ez egy hivatalos épület? Vagy magán...
Én értem a lényeget, hogy a kérdező mit szeretne.
Például:
Thonet-ház : Egy sima, magántulajdonban lévő lakóépület, csak elnevezték az építtetőkről. (Nem Thoneték építették, nem ők voltak sem az építészek, sem a tervezők, sem a művezetők, csak ők indították az építését.)
De a Thonet-ház megnevezés az első naptól hozzá tartozik.
Gresham-palota : Sima magántulajdonban lévő épület, csak a Gresham biztosító használta egy darabig székháznak, meg az aljában Gresham néven futott egy kávézó. Ez a kettő ráadásul 1947-ben ki is vonult onnan, ma már ez a Four Seasons, ráadásul az épület 2011 óta már Omán tulajdona.
De a Gresham-palota megnevezés azóta is hozzá tartozik.
Dreschler-palota : Hasonló az esete a Gresham-hez.
De mivel az előző három szolgált közérdekű épületként is legalább egy rövid ideig, hogy ne lehessen belekötni, pár egyéb példa:
Hadik-ház : Szintén sima lakóépület, csak az aljában volt az eredeti Hadik. De az egész háznak ez lett a neve.
Mérnökök háza : Abszolút. Semmi olyan jelentőssége nem volt, mégis megkapta magára ezt a nevet.
Ha a földhivatalban szeretnél adatokat lekérdezni, mondhatod, hogy a Mérnökök házáról szeretnél, ki lesz adva, sőt a dokumentumokon is rajta lesz a megnevezés (ezt pont tudom, mert nem olyan rég kértem ki).
Rakovszky-udvar, Simplon-ház, Eisele-ház, Sonnenschein-ház, Lenke-udvar, stb.
Lehetne folytatni a sort.
Ezekről a helyszínekről, ha hivatalból kérsz valamilyen információt, szinte 100%, hogy rajta lesznek a hivatalos iratokon is (na jó, a Sonnenschein-ház nem 😅 ).
Hivatalosan nem lehet, mert a saját magánlakásod nem intézmény.
Ha mint vállalkozó, a házadra alapítasz egy panzió vállalkozást, akkor hivatalos nevet jegyeztetsz be.
De így legfeljebb elnevezed: Kéj Lak; Utál-Lak; 😁
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!