Radiátor probléma. Miért nem nyomja megfelelően a meleget?
4 helységben van radiátor, központi fűtésről mennek fával. A fürdőszobában lapradiátor, az én szobámban hagyományos öntvényradiátor, anyámnál és a konyhában pedig aluminumradiátor. Az öntvény és a lapradiátorok jól melegednek, viszont az anyámnál lévő aluminiumokkal baj van, egyszer melegek, egyszer nem, nagyjából csak a tetejük meleg, a fenti beáramló cső forró. Sajnos anyám kezd megfagyni, mert nem nagyon akarják adni a meleget, igazán forró nem akar lenni a radiátor. Viszont a konyhában lévő aluminium általában jól nyomja, csak a másik kettő nem.
Mi lehet a baj, a többi radiátorral nem nagyon van baj.
Mit tanácsoltok?
Mit tanácsoltok, hogy tudnám kideríteni hol van a baj???
A padláson van a víztartály, az negyedéig sincs, ez baj???
Meddig kell lennie???
Haladunk.. Előző jól mondja, erre akartam én is kilyukadni.
Az új radiátoroknak kicsi a fojtása, ott könnyen visszafordul a víz, esze ágába sincs olyan messze elmenni.
Finoman zárd a kazánhoz legközelebbit, meg az utána következőt, több fog "továbbmenni".
Egészen addig zárhatod a legközelebb lévőket, amíg elég meleget adnak, és akkor a víz "elkényszerül" a messzebb lévőkbe is!
Hülye kérdés, de alul (csap) vagy fölül (tekerős + vagy - felé) zárjam?
Nagyon fiatal vagyok még, apám nemrég itthagyott minket, egyedül kell felnőnöm minden feladathoz, bocs a sok kérdésért.
"hallani lehetett, hogy áramlik a víz beléjük, vagy valami ilyesmit"
Akkor viszont az én ámátőr fülemnek ez azt súgja, levegő is van a rendszerben... Csak úgy mondom...
Oké.. Adtam /adtunk/ jó tippeket, én már tudom, jó lesz az! Türelemmel, finoman be lehet szépen állítani, aztán nem babrálni. Lehet zárni az alsókat is, ugyanazt éred el. Ha mindkettőt csontra lezárod, le is lehet venni a radiátort, azért van kettő.
Sok sikert, türelmet!
Csak az a furcsa, hogy kint rettentő forró a víz a hőmérő szerint, viszont az a két radiátor mégse fűt úgy ahogy kéne.
De azért köszönöm a segítséget!
Akkor zárd le egy időre de teljesen! a két legközelebbit, aztán ha a messzebb lévők már már melegek, lassan, kicsit, éppen csak kezd el nyitni őket, biztos vagyok benne, lesz elfogadható állapot.
Fogd meg az egy radiátorhoz tartozó bejövő és kimenő csövet, a bejövönek melegnek a kimenőnek csak langyosnak, egészen pontosan mind a 4-nél egyforma hőmérséletűnek kell lennie, ezt próbáld meg elérni. De egy egy állítás után legalább fél órát várj ezzel a "méréssel".
Aztán, amikor már kezd jó lenni, el lehet /kell/ térni ettől az "egyforma hőmérséklet" -től, mert a radiátorok hőleadó felülete és a fűtendő helység kívánt hőmérséklete azért kicsit más és mást kíván.
Türelem, ha eddig elég volt a kazánteljesítmény, ezután is jó lesz, csak a beállítás, mint látod kritikus...
Radiátor beszabályozás, zárás: elég csak az egyiket tekergetni, mondjuk hagyd teljesen nyitva az alsót, és csak a felsőt használd az állításra, így könnyebb lesz beállítani...
Ha nem elég meleg a leghátsó, zárd el az összes előtte lévőt! Persze nem örökre, és ha elég meleg a hátsó radiátor, nyisd finoman az előtte lévőket egyenként!, de csak kicsit, mindig figyeld,hogy a hátsó, aztán persze az előtte lévő elég meleg maradjon.
Ehhez, mint említettem, ne a bejövő csövet, hanem az elmenőt "tapogasd".
És mégegyszer, minden állítás után várj legalább fél órát... Ezt csak türelemmel lehet beállítani. Menni fog!
Mert nem jól méretezett a radiátor. Én is nem régiben csináltam a radiátor cserét és tervezésre nem akartam költeni. keresgéltem a weben és találtam egy nagyon jó lapot ahol leírják az egész radiátor méretezést.
Nekem ez alapján jók a radiátorok és meleg van mindenhol. Ajánlom mindenkinek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!