Szeretnék venni egy házat. Max. 10 méterre van tőle a vasút. Nekem kell, vagy van rá mód az önkormányzattól kérni zajszigetelő kerítést?
Kinéztem egy felújítandó házat. Egyedül a vasút a probléma, néha-néha elgurul arra egy tehervonat a közeli kikötőbe. Napi 2x mondjuk.
Ez szerintetek mennyire lehet zavaró? Megoldás egy ilyen kerítés, vagy dübörög ott minden is?
Viszonylag olcsónak tűnik az ingatlan, félek hogy valami van.
Igaz, belül falig és aljzatbetonig van rombolva, de így is “olcsó”.
Ha 10 méterre van tőle a vasút akkor vagy engedély nélkül építették vagy nem lakóház besorolású, ugyanis ez védett terület minden esetben.
Másrészt ha olyan helyre költözöl ahol már jelenleg is meglévő zavaró tényező van akkor mire fel akarnál kártérítést?
"Ha 10 méterre van tőle a vasút akkor vagy engedély nélkül építették vagy nem lakóház besorolású, ugyanis ez védett terület minden esetben."
Belinkelnél törvényt, rendeletet, szabványt vagy műszaki előírást erre?
Egyébként én 2 éve építkeztem vasút mellé. Teljesen meg lehet szokni. Nagyon hangos de valahogy mégis megszokja az ember, más zajokkal ellentétben. Pl. panelban halkan búgott a strang, azt sosem tudtam megszokni.
#1 A régebbi házak között nagyon gyakori hogy szinte közvetlen a vasút mellett vannak - mivel a vasút épült a telkeik mellé és nem fordítva.
De abban igazad van, hogy meglevő zajforrásnál a vevő előre kell eldöntse, hogy így megveszi-e, utólag ne reklamáljon.
A mi házunk is egy hangos üzem közelében van, ami már lassan 60 éve épült és azóta is működik. Mi tudtuk ezt amikor a telket vettük és eszünkbe se jutott a cégnél miatta panaszkodni, de voltak páran akik később társasházi lakásokat vettek meg és elkezdtek aláírásokat gyűjteni, hogy az önkormányzat kötelezze a zaj megszüntetésére a céget. Csakhogy az kizárólag úgy lenne lehetséges ha bezárnák.
velünk is alá akarták íratni, mi meg jól elküldtük őket. A cég már itt van 60 éve, ők meg most vettek mellette lakást, itt nem a cégnek kell alkalmazkodni hozzájuk, hanem fordítva. (nem extra zaj, csak éjjel hallatszik a duruzsolás ahogy működik)
Alapesetben, ha a vasút 50 méteres védősávjában akarsz építkezni, szükség van egy szakhatósági állásfoglalásra.
A szakhatóságit a Nemzeti Közlekedési Hatóság illetékes regionális igazgatósága adja ki, az építési engedélyezési eljárás keretében, az engedélyező (építés)hatóság megkeresésére. Az állásfoglalaláshoz szükséges egy részletes helyszínrajz, amely tartalmazza a leendő épület vasúti pályától mért távolságát, és az ahhoz képesti elhelyezkedését. Ezen kívül szükség van a vasút üzemeltetőjének állásfoglalására is.
A magasságról: A vasúti pályától számított 9 méteren belül semmi nem építhető. 9 méternél 5 méter magas építmény építhető; ezen kívül a védőtávolságot 5,0 m feletti magasság értékével növelni kell. (Vagyis: 6 méter magas építmény legalább 10 méterre kell, hogy kerüljön a vasúti pályától, és így tovább.)
103/2003 (XII. 27.) GKM rendelet a hagyományos vasúti rendszerek kölcsönös átjárhatóságáról, 4. sz. melléklet: Országos Vasúti Szabályzat, I. kötet.
Jól írják, itt nem építkezésről van szó, hanem meglévő épületről.
Én ismertem olyan házat, ami a síntől 2 m-re volt. Valamikor szolgálati lakásnak épült, mikor még eggyel kevesebb vágány volt, de aztán civilek lakták. Pár éve le lett bontva az épület.
Nekünk egy céges épület a fővonali vágánytól kb. 25 m-re van, az rettentő zajos, plusz tehervonat elhaladásakor az egész épület remeg, mint földrengéskor. Nem költöznék oda. Meg lehet szokni valamilyen szinten, de rossz dolog.
Egy hasonló távolságra lévő családi ház esetében a lakó markolóval ásatott egy 1 m-nél mélyebb árkot a ház meg a vasút közé, a saját telkére. Na de ő emiatt semmire nem tudta használni a kertjét.
Ha a vasút már ott volt a vásárlás idején, akkor a vevő gondja a zaj. Utólagos vasútépítés, vagy lényeges forgalomnövekedés esetén lehet szó hivatalból épített zajvédő falról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!