Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Van nagy választék a magyarors...

Van nagy választék a magyarországi textilüzletekben?

Figyelt kérdés
Szeretném megtanulni varrni, mert nem mindig tetszenek azok a ruhák, amiket a boltokban lehet kapni, illetve ami tetszik, az sokszor észveszejtően drága (Pl. Marks&Spencer vagy H&M). Viszont tartok attól, hogy a textilüzletekben sincs megfelelő választék. Ti honnan szerzitek be az anyagot? Főleg az élénk színeket kedvelem. Lehet pl. narancssárga vagy tengerzöld kordbársonyt kapni, vagy az ilyen igényekről akkor is tegyek le, ha magam varrom a cuccaim?
2010. okt. 21. 21:03
 1/7 anonim ***** válasza:

A nagyobb üzletekben bőséges a választék,anyagban,színben,mintában is.

De csak akkor érdemes anyagot venned,ha tudsz jól szabni és varrni is. Ha még csak most akarsz varrni tanulni,akkor végy egy jó könyvet Pl.Cser Ferencné Szabás-varrás címűt. Ebből apránként,olcsó anyagokból idővel megtanulhatod a szabás.-varrás minden csínját-bínját.

Pl. a kordbársonyból sokkal több anyag kell,mint szövetből,mert a bársonyt nem lehet forgatni szabáskor. Ha nem egyfele megy a szálirány, a nadrágod két szára más árnyalatú lesz.

Jó ruhát varrni nem olyan egyszerű,ahogy egy laikus elképzeli.

2010. okt. 21. 21:29
 2/7 A kérdező kommentje:

Tudom, hogy nem egyszerű. A szabás-varrás c. könyv megvan, de önálló használatra eléggé kínainak tűnik. Inkább arra gondoltam, hogy az ELO-nál fizetek be levelező tanfolyamot.

Egyébként a másik kérdésem pont az lenne, hogy milyen anyagokon érdemes megtanulni, hogy ne drága textilt tegyek tönkre, ha nem sikerül, viszont az se történjen, hogy egy jól sikerült ruhadarab azért hordhatatlan, mert ronda az anyaga? Egyáltalán úgy általában mennyi ideig gyárt az ember hordhatatlan borzadványokat, mielőtt elkészül az első normális darab?

2010. okt. 21. 22:15
 3/7 anonim ***** válasza:

vegyél kilós turiban olyan ruhákat, aminek tetszik a színe, azt át tudod alakítani. szerintem sokkal egyszerűbb, mint nullából megvarrni egy szép nacit vagy pólót.

nem véletlenül tanítják szakközépben a varrást, kell hozzá jópár év, mire megtanulsz hordható cuccokat varrni.

amúgy sajnos a textil nagyon drága, pláne ha jó minőségű.

ja, és turiban lehet kapni marks and spencer cuccokat, most vettem egy iszonyat szép türkizkék blúzt kilós áron :D

2010. okt. 21. 22:25
 4/7 anonim ***** válasza:

A levevlező tanfolyam sem jobb,mint a könyv. Ahhoz,hogy profi varrónő legyen valaki,valóban sok idő kell. De ha enm bonyolulut szabású holmikat akarsz varrni,akkor ahhoz nem kell olyan hosszú idő. Természetesn atóól is függ,hogy menniy időt tudsz tölteni varrással.

Először készíts magadnak szabásmintát. A méretvételre kérj meg valakit. Első "műnek" jó bűrmilyen olcsó anyag. Azon kitudoid próbálni,hogy hol kell a mintákon alakítani.

Blúznak jó bármilyen vászon anyag,karton,pamut, szoknyának vászon vagy olcsó szövet.

Bársony,vagy selyem anyagot csak akkor kezdj el varrni,ha már jól megy a varrás.

Először próbálj meg szoknyákat varrni. Ezzel van a legkevesebb gond. Azután felső blúzokat,és csak utána egész ruhákat.

Ha gondolod,add meg az email-címedet,és szívesen segítek,ha kérdésed van.

2010. okt. 21. 22:41
 5/7 A kérdező kommentje:

Igen, ezen én is gondolkodtam már, hogy egyáltalán árban mennyit lehet nyerni azzal, ha magam varrok meg valamit. Amióta divat mindenféle kreatív hobbi, aranyárban vannak az alapanyagok. Egy időben csináltam mindenféle kézműves dolgot, és sokszor drágább volt a hozzávalókat beszerezni, mint készen megvenni valamelyik ajándékboltban. Megfordult már a fejemben, hogy mi van, ha a varrással ugyanez a helyzet?

Ha jól tudom, szakközépben a szabást tanítják évekig, nem a varrást. Én kezdetnek megelégednék azzal, ha kész szabásminta alapján (pl. Burdából) el tudok készíteni valamit. Aztán ha már ebből profi vagyok, talán megpróbálkozom a szabásminta-szerkesztés tanulásával is. De az még nagyon a jövő zenéje.

2010. okt. 21. 22:43
 6/7 A kérdező kommentje:
Időm lenne a varrásra, így látatlanban azt nem tudom, hogy türelmem mennyire lenne hozzá. Igazából a gombfelvarrást leszámítva még sosem volt tű és cérna a kezemben, mostanában kacérkodom csak a varrás gondolatával. Annyi jó ruhát látok a boltokban, és jó lenne azokat fillérekből összedobni otthon. Bár az egyik válaszoló írja, hogy drága nagyon a textil, szóval lehet, hogy akkor az egész felejtős számomra. Drágán készruhát is tudok venni, és akkor még csak azt sem kockáztatom, hogy elrontom.
2010. okt. 21. 22:57
 7/7 anonim ***** válasza:

Nem tudom,hogy ma hogy oktatnak. Én már nagyon régen tanultam,de akkor két évig csak a varrással foglalkoztatott a főnököm,és csak a legutolsó évben tanultam a szabást.

A Burdával két probléma is van,azonfelül,hogy elég drága.

Nem biztos,hogy van benne olyan fazon a te méretedben,ami neked is tetszik.

A másik,hogy a szabásminták német nőkre készülnek. Azok alkata pedig eltér a magyar nőkétől. Mindegyiket át kell alakítani a saját méretedre. Ez sokszor több idő,mint készíteni egy saját szabásmintát.

Arra a kérdésre,hogy megéri-e,nem könnyű válaszolni

Amit az ember tud,az soha nem haszontalan,nem tudhatja,hogy mikor lehet majd rá szüksége.

A te esetedben függ attól,hogy mennyi ruhát akarsz varrni évente,vagy a későbbiekben esetleg varrnál-e az ismerősöknek,rokonoknak is.

Szükséged lenne egy középkategóriájú varrógépre. Meg kell tanulnod annak a kezelését,használatát is, és természetesen a szabás-varrást is.

Az anyagok nem mindegyike drága,és vannak üzletek,ahol maradékanyagokat lehet kapni nagyon olcsón,vagy féláron.

Vásárlás előtt ki kell számolni az anyagszükségletet. (A Burda nagyon pazarlóan adja meg).

Legegyszerűbb,ha az asztalra terítesz egy 140 cm széles terítőt,felrakod rá a szabásmintát ( Cserné könyve szerint),az így szükséges hosszra ráhagysz 10-20 cm-t,és tudod,hogy mennyi anyagot kell venned.

Leggazdaságosabb a 140-150 cm széles anyag,vagy a 70 cm-s. Legtöbb anyag dobódik el a 90 széles anyagoknál.

Még egy megjegyzés! Sok ismerősöm hoz márkás ruhát vagy méretre igazítani,vagy a felfeslett varrást újra varrni.

Nagyon sok helyen un.láncöltéses gépet használnak az összevarráshoz. Ezeknél,ha a szál megpattan,akkor az egész varrás szét bomlik. Javaslom,ha kész ruhát veszel,akkor mindig nézd meg a ruha viszáján az összevarrást. Ha a szál egyenes,folyamatos öltésekből áll,akkor megveheted. De ha a varrás egyik oldala nem síma,egyenes,hanem kis hurkokat képez,akkor az láncöltéses,és könnyen előfordulhat,hogy kibomlik.

2010. okt. 22. 07:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!