Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Mennyibe kerül mondjuk egy 70...

Mennyibe kerül mondjuk egy 70 m2-es ház fűtése fával?

Figyelt kérdés
Gázfűtéses, és távfűtéses lakásban élők válaszait várom elsősorban. Kíváncsi vagyok, hogy mennyire tippeltek.
2009. jan. 3. 16:49
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%

Mi napközben fával fűtünk, 21 fok körül, éjszaka gázzal, 19 fok körül. (16 óra + 8 óra). 110 nm lakás, plusz 60 nm pince, ahol télen 10-15 fok van.

A nappali 16 órában még ezekben a nagy hidegekben sem tudunk eltüzelni fél mázsa akácnál többet, ami havi 15 mázsa. A hasított akác, amit csak rá kell pakolni, max. 2000 számlával, házhoz szállítva. De ismerőseim szerint szénnel kellene fűteni, az viszonylag olcsóbb, tisztán fával fűteni csak annak éri meg, aki tud olcsón szerezni vagy vágni.

Ha tényleg ilyen rengeteget rá tudsz pakolni, akkor nagyon ócska a kazánod, megérné kicserélni, vagy pedig agyonra el van kormolódva a hőátadó rendszer, és a meleg csak elszáll a kéményen.

2009. jan. 6. 20:48
 12/17 anonim ***** válasza:
az utolsó hozzászólótól kérdeznék.(2000 ft számlával) a hasított akáct honnan lehet beszerezni?Én Bp.-en a legolcsóbban 2600 ft-ot fizetek/mázsa,számla nélkül.Sok múlik azon is hogy az ember hol él?
2009. jan. 7. 18:44
 13/17 anonim ***** válasza:

Persze, hogy sok függ! :)

Én a Mátra alatt lakom. Teherautós tételben még 1000-ért is lehet venni.

2009. jan. 9. 21:37
 14/17 anonim ***** válasza:
Én 140nm házamat 10-12m3 cserfával fűtöm, ez a hidegebb időszakokban is elegendő. A lakásban 21-23 fok van, éjel-nappal megy a kazán, este 22:30 megpakolom lezárom, reggel 05:00-kor jó parázs van rajta, lehet megint megpakolni. Mikor jól ég lezárom! MERT HA NEM ZÁROM LE A KÉMÉNYEN MEGY KI AZ ÖSSZES MELEG!!!! A fa ára legutóbb 160 ezer (10m3) volt, magam fűrészelem föl. Szerintem a tüzelési technikádon van még mit csiszolni! Hát munka az van vele bőven! De minek után nincs gáz fűtésem (úgy gondolom nem is lesz) marad a fűrészelés, hasgatás.
2009. jan. 11. 20:04
 15/17 anonim válasza:

Egy éves fűtésnél az elhasznált fa mennyisége átlag 22c foknál, maximum 120 mázsa ami a mai áraknál 2000-2500 Ft/q-a nálam /75nm/

Ha a fűtőtt hónapok számát hét hónapnak vesszük akkor is havi maximum 35000-43000Ft. Én egy esztendeje rúgtam ki a gázműveket, mert a számlám havi 60000Ft volt és az éves elszámolásnál további 100000Ft-al sarcoltak meg.Nincs számla nincs cseszegetés. Annyit fűtők amennyi zsetonom van. A favágás igen az kellemetlen, de nem telefonál mindenféle idióta hogy a számlát mikor fizetem ki.A gáz kényelmes de nagy lehuzás. Mindenkinek javasolom, az egyéb fűtési módokat.

2010. okt. 2. 02:02
 16/17 anonim válasza:
Napi 2,5 q fa? Ez hogy jön ki? Valamit nagyon nem jól csinálsz. Először is vizes fával tüzelsz. Súlyos hiba. A fának a felhasználás előtt, legalább egy, de a legjobb ha két évet, száradni kell. Ha a nedvességtartalma az eredeti 50 % ról a 20 % alá csökken, akkor lehet vele gazdaságosan fűteni. A másik hiba, hogy mázsában számolsz. Így jól átvered saját magad. A fát m3 ben kell számolni, mert csak így nem tudnak átverni. Gondolj bele, hogy amikor a fát megveszed, az friss, a fele víz. És ezt a vizet veszed meg jó drágán, és aztán ezt a vizet forralod el a fa égetése közben, jelentős veszteséget termelve. Ha jól fűtesz, akkor a fával való fűtés, kb fele annyiba kerül mint gázzal. Aztán azt neked kell eldönteni, hogy ezért a szerintem jelentős megtakarításért, hajlandó vagy-e egy kicsit dolgozni. Egyébként lehet kapni fát hasogatva, köbméterre, akár kalodában is, és így sok munkád nincs is vele. De ha meg tudod engedni, akkor a legjobb kamionos tételben vásárolni, ezzel nagyon sokat lehet spórolni, viszont azt valóban fűrészelni kell. Szerintem olvass utána a fával való tüzelésnek, és sokat fogsz spórolni ha kitanulod. Ez nem csak annyiból áll hogy meggyújtom a vizes fát, ami rosszul, és kis hatásfokkal ég és otthagyom. Játszani kell a primer, szekunder levegővel, nem mindegy milyen hasábokat raksz a tűzre és milyen fából, nem mindegy miben tüzelsz, és még egy csomó dolog.
2013. okt. 4. 10:14
 17/17 anonim válasza:
Csatlakozom az előttem szólóhoz: ne mázsában, köbméterben számolj. Sose fűts vizes fával, pénzkidobás, energiapazarlás. Napi 3-4 órát láncfűrészelni vagy eposzi túlzás vagy katasztrofális technika. Nálunk mindenki fával fűt a családban és klasszisokkal olcsóbb, mint a gáz (persze, be van kötve az is).
2016. jan. 4. 10:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!