Fűtési rendszerrel van baj, vagy ez lenne a "normális"?
Először is fontos leszögeznem, hogy egyáltalán nem vagyok jártas a témában. Még egy kicsit sem.
Vegyes tüzelésű kazánnal fűtök, immáron már sokadik éve. Iskola miatt kb 4-5-6 körül érek haza délután, ekkor szoktam begyújtani, majd olyan 10-11kor utoljára rakni a tűzre. Több kérdést is megnéztem már amiből kiderült pár dolog. Van egy csőtermosztátom, illetve ezzel összekötve a keringető szivattyú. Normálisan működik, 30 °C-ra van állítva a termosztát, amikor a víz eléri ezt a hőfokot, bekapcsol a keringető szivattyú. Gondolom ez a rendje és módja az egésznek.
Így a 4-7 óra alatt számomra megfelelő hőmérséklet van a házban, kb 20 °C. De adódik, hogy reggelre ez lehűl 15-16 fokra is, kb 7 óra alatt. Itt ahol lakok, még nem volt olyan hideg, csak néha volt fagypont alatt a kinti hőmérséklet az elmúlt hónapban. Erről megkérdeztem a már nem itt élő rokonomat, aki korábban intézte a ház melegen tartását, majd azt mondta, hogy a falak kell, hogy átmelegedjenek, de már november óta fűtök, folyamatosan, minden nap, habár csak pár órát, de nem hiszem, hogy ezzel lenne itt a gond. A radiátorok kb 1,5 óra alatt kihűlnek, miután nem raktam a tűzre, tehát olyan hajnal 1től már nem is langyosak, amikor 11kor raktam utoljára a tűzre. Ez még persze gondolom normális, nincs tűz, parázs is kialszik lassan, majd lehűl annyira a víz, hogy kikapcsol a keringető szivattyú is(A kikapcsolás után talán kb 30-40 percig még meleg marad a radiátor, de ezt annyira nem figyeltem.)
Tehát ez a kérdésem, hogy ez lenne-e a normális a vegyes tüzelésű kazánoknál, hogy minden reggel majd megfagyok? Vagy érdemes lenne hívnom egy szakembert aki átnézné? Ha igen, akkor ilyenkor milyen szakmájút kéne keressek? Ha meg ez a normális, akkor nincs is mit tenni? Nekem furán soknak tűnik ez az 5-7 fok lehűlés csupán 7 óra alvás után. Köszönöm, ha valaki elolvasta, és válaszol rá. Sokat segítene, tényleg.
Keveset fűtesz, csak a levegő melegszik fel, a falak hidegek maradnak. Ezèrt hűl ki gyorsan a ház.
Ennek az egèsznek az oka a kevès fűtès ès a ház nagy hővesztesège ehhez mèrten.
Nálunk is így van, reggelre 18-19 fokra hűl, este 6-7kozott fűtünk utoljára.
De én reggel és napkozben is néha. Amúgy lehet 15-16 fok lenne
Persze egy jó szigetelés sem ártana, hogy az a kis meleg is bent maradjon.
Amúgy normális jelenség amit leírtál.
Megoldás lehet egy nagy égésterü kazán is, amibe este egy nagy rönköt raksz, hogy tovább égjen.
Értem, köszönöm szépen mindenkinek a válaszát! :)
Mondjuk ha egyik hétvégén itthon maradnék, majd egész nap fűtenék, attól már felmelegedhetnének a falak?(mondjuk a hétre? + akkor a hét további napjain is 4-5-6kor gyújtok be) Ez lehet hülye kérdés mondjuk, nem tudom mennyi idő alatt hűlnek ki. Szigetelés az van a házon.
Nincs alkalmam sajnos reggelente begyújtani, illetve a radiátorok felmelegedéséhez is kell legalább 40-60 perc kb, szóval reggel nem éreznék semmit ebből a melegből, ha be is gyújtanék.
Puffer tartályon kívül csak az segítene, ha korábban gyújtok be minden nap? Mert ez sem annyira kivitelezhető, legkorábban is csak 3kor tudok hazaérni, amivel így kb 8 órát fűtenék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!