Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Hogyan zajlik egy házvásárlás?...

Hogyan zajlik egy házvásárlás? Hogy tudnám jobban körül járni a témát?

Figyelt kérdés
Megtaláltuk álmaink otthonát, az árban már megegyeztünk, viszont még folynak az egyeztetések. Én sajnos nem vagyok a legjártasabb a ház felújításában, nem értek hozzá, nem tudom, hogy mit fog kelleni cserélni, mi mennyibe fog kb. kerülni. Mivel hitelre vesszük, így jön majd értékbecslő. Az értékbecslő mit fog csinálni? Készít egy kimutatást, hogy minek milyen az állapota? Két maszek rokont már vittem a házhoz, akik pozitívan nyilatkoztak a házról, de nem túl konkrétan. Kivel tudnám jobban felméretni az ingatlan állapotát?
2023. júl. 11. 15:01
 1/4 anonim ***** válasza:
12%
Gógli és ingatlan műszaki állapotfelmérés. A lábam se nagyon tenném be egy házba, mielőtt át nem nézettem egy szakemberrel.
2023. júl. 11. 15:18
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Az értékbecslő a bankot "képviseli". Általában csak egy számot mond, ami alapján a bank megmondja mennyi hitelt hajlandó adni.

Ingatlanvizsgáló tud segíteni felmérésben.

2023. júl. 11. 15:19
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy 2-es írja, ez az értékbecslő neked semmiféle segítségedre nem lesz.

Nem azt fogja megmondani mi mennyit ér és mit kell javítani, azt mondja meg, hogy kb. milyen értéke van most a hitel szempontjából az ingatlannak.

Vagyis ha nem tudnád fizetni a hiteled törlesztését akkor megéri-e a banknak ennyi pénzt neked adni, mert az ingatlanod ér legalább annyit - vagy jóval többet - és akkor sem vesztenek ha te nem fizetsz.

Esetleg ha kell a hitelhez biztosítást is kötnöd (nekünk kellett) és akkor a biztosító küldi az értékbecslőt, akkor is ő annyira fogja becsülni az ingatlanod értékét, hogy a biztosítónak megérő biztosítási díjat fizess érte.

Ahogy szintén 2-es mondja, ehhez szakembert kell megbíznod, aki a vásárlandó ingatlan műszaki állapotát fogja neked felmérni, de ez pénzbe kerül.

nem tudom mit jelent a "két maszek rokon", ha van olyan ismerősöd aki nemrégen építkezett, esetleg építőiparban van tapasztalata az ingatlanokkal kapcsolatban, akkor megkérhetnéd őt, hogy szívességből - vagy egy üveg jóféle italért, egy rakat sörért, egyébért cserébe nézze meg veled a házat és hozzáértőként legalább nagy vonalakban mondja el milyen az állapota. A párom kocsivásárláshoz szokta egy barátját elvinni, aki autószerelő, mert ő észrevesz egy használt kocsin olyan dolgokat is ami nekünk nem számít vagy nem látszik.

2023. júl. 11. 19:50
 4/4 anonim ***** válasza:
100%
Már megegyeztetek az árban, mikor még fingod sincs a ház állapotáról?
2023. júl. 11. 20:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!