Ha pl. valaki Magyarországról Ausztriába költözik akkor a pozitívumok mellett ugyanakkor milyen furcsaságokra számíthat ami más mint itthon?
Nem magyarul beszélnek.
Pontosak a vonatok.
Én évekig laktam Ausztriában, Bécsben, vannak tipikus előnyök és hátrányok:
Előnyök:
-A legtöbb havi keresetből normális beosztással szépen ki lehet jönni
-Ittenihez viszonyítva is nagyon olcsó és kiváló minőségű a tömegközlekedés
-Sok park és zöldfelület van, szép ország vesz körül, rendezett és tiszta minden
-Jó az oktatás színvonala
-Az ittenihez viszonyítva sokkal jobb az egészségügy színvonala
-A családtámogatási rendszer megilleti a külföldieket is, mégpedig pénzben is ugyanannyira, mint a helybelieket
Hátrányok:
-Eszméletlen sok a külföldi! Bécs némelyik kerülete Isztanbul vagy Balkán félsziget hangulatú
-Az (osztrák) emberek hidegek, nehezen fognak a bizalmukba fogadni
-Nehéz albérletet találni
-Viszonylag drága a lakhatás
-Sosem lesz saját ingatlanod (még hitellel sem, mert nem fognak külföldinek hitelt sem adni)
-Nagyon drágák az autóval kapcsolatos kiadások (biztosítás, évenkénti műszaki, parkolás...)
-Külföldiként gyakorlatilag lehetetlen állami óvodát kapni a gyereknek! Muszáj lesz magánóvodát keresni, ami nagyon drága. 150€-tól indul havonta, ebéd nélkül...
-A munkahelyek nem igazán megértőek a gyerekekkel kapcsolatosvagy magán jellegű problémák kezelésében. Még úgy sem, hogy pl egy órával előbb elengednek, hogy valamit elintézhess. Mindenért szabit kell kivenni.
Hogy korrekt legyek: ezek saját tapasztalatok és saját vélemények. Én kizárólag csak Bécsben laktam, Bécsen kívül a "vidéki" Ausztria lehet azért ennél sokkal jobb/rosszabb is. Ott nincs tapasztalatom.
Tehát Ausztriának is megvannak a maga előnyei-hátrányai. Négy év ott lakás után arra jutottam, hogy inkább haza jövök. Mivel vettünk itt házat és kaptam egy jó ajánlatot, ezért nem bántam meg!
A "gyüttment"-ezéshez annyit, hogy ma már teljesen megszokott, hogy a nyugateurópai nagyvárosok afféle multikulti olvasztótégelyek. Ahogy Angliában és Németországban is ezerféle náció van ma már, így azért annyira nem extrém és nem kirívó a magyar Ausztriában.
Én nem éltem ott, de szoktam kijárni. Van egy szép, elég magas presztízsű sportkocsim és azon szoktam hahotázni amikor a lenézett "büdösparasztbalkánimagyaré" a legdögösebb autó a parkolóban :D és az osztrák meg néz, mint paraszt pitscha az angol wécére. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!