A mélyhűtőben felejtett megfagyott kólában olvadás közben nő vagy csökken a nyomás?
ha megfagyott, akkor az öszes szénsav kiment már belőle, az már nem megy vissza.
A benne maradt gáz nyomása nő, ahogy melegszik, a víz pedig 4 fokon a "legkisebb". De a gáz sokkal többet tágul.
"Kivettem a teljesen megfagyott kólát, és még volt benne jég."
A teljesen megfagyott kóla teljesen jég. Amiben még van jég - az meg nincsen teljesen befagyva.
"Nyitottam a kupakon, sziszegett, hab fejlődött, lezártam. Most nő benne a nyomás vagy csökken olvadás közben? Mit tegyek vele?"
Nem olvadás közben nőtt benne a nyomás, hanem fagyás közben csökken a szabad hely az üvegben, hiszen a megfagyott víz térfogata nő és több helyet foglal el. Az üvegben korábban is elég nagy volt a nyomás, ez tartotta benn a folyadékban a szén-dioxidot. Ezért van, hogy akkor is sziszeg ha a hideg, de nem fagyott üdítőt nyitod ki.
Ha felrázod, akkor a folyadékból a szén-dioxid könnyebben jön ki, de mivel zárt az üveg, az benne marad a kólában egészen addig amíg ki nem nyitod. ekkor lecsökken a külső nyomás és ezzel megindul a szén-dioxid kiválása az oldatból, emiatt habzik fel vagy spriccel ki, a hőmérséklettől függően.
Ha KORÁBBAN volt befagyva akkor csak annyi történt, hogy hűlés közben jobban oldódik a kólában a szén-dioxid, eleinte a folyadék térfogata is csökken. Amikor viszont megfagy, akkor már nő a térfogata - összenyomja az üveg dugójánál levő gázt. A hideg miatt nem megy bele több szén-dioxid a kólából, csak összenyomódik - nő a nyomása. Ha túl sok van az üvegben akkor a nyomás vagy már maga a jég kinyomja a dugót is vagy eltörheti a kupakot.
Ahogy olvad a kóla és csökken a jég mennyisége, úgy lesz egyre kisebb a térfogata, ezzel a dugónál csökken a gáz nyomása is. Ha van jég a kólában akkor még nagyon hideg, közel van a nulla fokhoz, tehát ha nem rázod össze akkor a szén-dioxid nem akar átkerülni a folyadékból a gázba, ez nem növeli a nyomást. Viszont előfordul, hogy a kupak lecsavarásakor már eléggé megmozgatod ehhez az üveget és szén-dioxid fejlődik - növeli a nyomást.
A víz 4 fokon a legsűrűbb, 0 fokos jég kb 10%-kal kisebb sűrűségű ennél. Tehát amikor olvad, emiatt csökken a nyomás.
A bubik oldhatósága hőmérséklettel csökken, emiatt amikor olvad, nő a nyomás.
Mivel elég sok bubi van egy vízben, így ez jelentősebben növeli a nyomást, mint amennyivel az olvadás során csökken a víz miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!