Tárolóban élni?
Egy négyemeletes régi társasházban élek a szüleimmel Budán a 3. kerületben.
A társashaz úgy nézz ki,hogy az 1.2.3. emeleten vannak lakások
A 4. Emeleten egy közös wc és külön bejáratú, privát,sajat tulajdonú,tárolok vannak.
semmi más nincs ott.
Ezek általában 12m2 tárolók,de a legnagyobb az pont a szüleimé 17m2
A tárolókban hosszú keskeny műanyag ablakok vannak fejmagasságban.
És mindegyik tárolóba be van vezetve a víz és a villany.
Szüleim ráadásul nem is használják semmire, üresen áll.
Igazából annyiszor átgondoltam,de minden adott lenne egy kis lakrész kialakitására ott.
Le van szigetelve,műanyag ablakok vannak,a fűtést meglehetne oldani elektromos fűtőpanelokról.
Lehetne oda venni egy kis mini hűtőt, főzést, elektromos főzőlapon keresztül.
Víz is be van vezetve úgyhogy ki lehetne alakítani egy kis mini konyhát,külön egy kis mini zuhanyzót.
Egyedül a wc amit nem lehetne kialakítani,de hát az meg van kinnt a folyosón végén,egy közös használatú.
Ráadásul ugye nem is lakna senki más ezen a szinten.
Már több mint egy hónapja méricskélem a tárolót,agyalok,gondolkodok,ötletelek,rengeteg időt eltölve ott,és igazából allig van ott mozgás.
Persze a legnagyobb kérdőjel,hogy mennyire lenne kedve a szüleimnek kedve ezt megfinanszírozni számomra.
16 vagyok,de majd nyári szünetben mondogatom még nekik.
Hát ugye mi a 3.-on lakunk.
Lényegében,ha meglenne akkor alattam lennének nagyjából közvetlenül a szüleim.
Belmagasság:2,4 méter
Méretei a tárolónak:4X4,25 méter
3 hosszab keskeny műanyag ablakok vannak fejmagasságban és meglepően jól meg is világítják a tárolót, ráadásul belülről bukóra nyithatóak
ezek az ablakok
Azt én így nem tudom.
Különben amikor legelőször mondtam a szüleimnek, legelőször megmosolyogták az ötletet,de néha hallom hogy erről beszélnek.
Meg annyi ígéretet kaptam aputól,hogy nyáron a nagyszobába úgyis új laminált padlót akar venni,a mostani már régi itt ott karcos.
És akkor megpróbálja a régit úgy felszedni,hogy újra letudjuk rakni majd a tárolóban és mondta ki is festhetjük végül is a tárolót, mert már rá fér a festés.
Szóval így egy ideje mondogatom csepegtetem a kívánságaimat,és 1-2 dologba már belementek
Ahogy 7-es is írja, itt inkább ezek lehetnek problémás dolgok, hogy alkalmas-e ez a terület az ott lakásra, mit bír és nem veszélyes-e számodra ha így van kialakítva tárolónak.
Az is kérdéses, hogy 16 évesen megteheted-e hogy így külön élsz, hiszen most még a szüleid felelősek érted. Lehet nekik lenne bajuk abból, hogy teljesen külön bejáratú lakásod van.
Egy ismerősöm a felettük levő hasonló tárolójukból szobát csinált és összenyitották a lent levő nappalival, egy kis, egyszerű lépcsővel. Kellett hozzá a társasház beleegyezése és megfelelő tűzvédelmi meg hasonló engedélyek is.
Ha megcsináljátok lakásnak az jó ötlet, csak aztán amikor kijönnek az éves ellenőrzésre a tűzoltóságtól és kiderül, hogy nem is tároló van már ott - mert ki fog derülni - akkor jön a büntetés. Ha meg ne adja Isten valami baleset történik, akkor a tűz elől sem biztos hogy el tudsz időben onnan menekülni.
Gyakoriak a tetőtér beépítések, tehát az ötletet jó, sokan megcsinálták már hogy megvették a szomszédok tárolóit és egy-két új lakást csináltak a helyükön. Érdemes a témát tovább futtatnod és utánakérdezned hogy milyen a szint szerkezeti kialakítása - pl. van-e ott rendes szigetelés a falon, mit bírnak az elektromos vezetékek, van-e külön mérőóra az áramhoz, vízhez stb. Azt is megkérdezheted, hogy valamelyik mellette levő tárolót nem akarná-e a tulajdonosa eladni, mert lehet, hogy akkor már hosszútávra megérné megvennie a szüleidnek és valóban a lakással összeépíteni.
Akkor már lenne helyed a feljáróhoz is a lakásból. Ettől még lehet saját zuhanyzód, konyhád, saját bejárati ajtód is, nem leszel mindig 16 éves. A lakás értékét nagyban növelné és neked lehetne külön lakrészed anélkül, hogy elköltöznél vagy lakbért kellene fizetned.
Szóval nyugodtan folytasd a gondolkodást, nézz utána a műszaki adatoknak és akár kereshetsz olyanokat akik már csináltak hasonlót, ők megmondanák mit kellett intézni hoyg legális legyen meg szabályos.
Köszönöm
Igyekszem minél jobban utánanézni a műszaki adatoknak.
Vízóra az van, azt láttam belül,az egyik sarokban ott ahol alatta a csap is van.
Az áramhoz a mérőóra olyan érdekesen van megcsinálva.
Minden tárolóhoz kinnt a szinten, a folyóson, egy vitrinben, külön vannak a mérőórák.
És ha jól értettem, előfizetős villanyóra van, mindegyik tárolóhoz külön.
A fogyasztást előre ki kell fizetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!