Az önkormányzatnak van ilyenkor bármi kötelezettsége?
Örököltem egy házat. Egy egy négycsaládos ikerház. Ebből kettő magántulajdonban van, kettő az önkormányzaté. A miénk évek óta használaton kívül van, így megdöbbenve tapasztaltam, hogy az ingatlanban nincs áram.
Az áramszolgáltató megkeresésemre elmondta, hogy a kedves szomszédok (gyaníthatóan mind a négy, hiszen nekik továbbra is van áram) lopták az áramot és a sok buherálástól életveszélyes lett a közös hálózat. Visszakötni akkor fogják, ha mind a négy lakásban megtörténik a vezetékek teljes cseréje. Nyilván a többi lakónak ez nem érdeke, hiszen jelenleg ingyen van korlatlan áramuk. Nálunk az áramlopás nem opció és meghirdetni is bajos lenne így a leendő tulajdonosnak.
Mivel a két lakás az önkormányzaté, nekik nincs-e kötelezettségük legalább a saját tulajdonukat érintő vezetékcserére, illetve tehetnek-e lépéseket a negyedik lakó felé? Esetleg valamiféle kártérítést igényelhetek-e tőlük, hiszen az általuk tulajdonolt ingatlanok miatt engem anyagi kár ért.
Van valamilyen szerződésetek a közösre vonatkozóan?
Ha nincs akkor marad a ptk.
Elírtam, nyilván három lakásról van szó. A miénk egyébként feltöltőkártyás volt.
Az áramszolgáltató tudja hogy lopták. Természetesen le is kapcsolták a szolgaltatást, amit jelenleg az oszlopról lopnak, egyébként a mi udvarunk fölött végigvezetve. Az áramszolgáltatót nem érdekli. Néha levágják, ők meg utána röhögve vissza. A leolvasónak lett szólva, hogy van áram, ég a lámpa, bömböl a számítógépről a zene. Közölte hogy neki oda nem kell menni mert hivatalosan ott nincs áram. Gyakorlatilag meg nem akar konfrontálódni velük.
Kérdező, ahogy 5-ös javasolta, próbáld meg valahogy a külön áram bekötést elintézni!
Nem azt az áramot kell visszaköttetni amit lekapcsoltak - vagyis nem azt a vezetékhálózatot kell használni, hanem sajnos csináltatni kell a lakáshoz egy független bekötést, ami a többieknek elérhetetlen és nem a közös bejövő vezetéket, órát jelenti. Földkábeles bekötést kell csináltatni a házig és ott a lakásba külön bevezetni, saját órával amihez mások nem tudnak hozzáférni. A földben menő vezetékre nem tudnak majd rácsatlakozni.
Új bekapcsolásként kell kezdeményezni és a szolgáltatónál a földkábeles bekötést kell kérni, ehhez kell szakembert találni, meg persze érdemes a lakáson belül is átnézetni a vezetékeket.
Ha új bekapcsolást kértek akkor nem társasházként fog kezelni a cég titeket, hanem egy új fogyasztóként. Ez elsőre sokkal többe kerül, de így lesz áram és más sem fogja lopni, más miatt nem is fogják lekapcsolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!