Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Szivárgó derítőből milyen...

Szivárgó derítőből milyen veszélyes anyagok juthatnak az ivóvízbe?

Figyelt kérdés

Bevizsgáltatnánk a kútvizet, és azt szeretném tudni, hogy milyen anyagokat érdemes megnézetni, ha a környéken szivárognak a derítők (vagy szivattyúval szétlocsolják a kertben...)?

A neten nem nagyon találok információt erről, amit találtam:

- a bomlás következtében nitrátok

- a háztartásban használt vegyszerek (még a Domestos stb. is) viszonylag gyorsan elbomlanak, ezért ezek nem veszélyesek - tényleg???

- E. coli baktérium - ezt pedig nem értem, miért számít veszélyesnek, hiszen bennünk él és hasznos.

A vizet egyelőre nem isszuk.

Köszönöm.

#ivóvíz #derítő #vízvizsgálat
2023. ápr. 10. 09:37
 1/3 anonim ***** válasza:
76%

"- E. coli baktérium - ezt pedig nem értem, miért számít veszélyesnek, hiszen bennünk él és hasznos."

Természetesen csak akkor hasznos, ha megfelelőek az arányok.

Olvass róla!:

[link]

(A nem megfelelő arány még a C vitaminnál is lehet veszélyes, mert okszálkő képződéshez vezet)

...és akkor még nem is említettük a szennyezett kutak esetén a szalmonellát... bár már maga a tudat is sárgaságot okozna (nálam legalábbis) ha a szomszéd székletével kevert vizet kellene innom.

2023. ápr. 10. 10:55
 2/3 A kérdező kommentje:

1-es Köszönöm a választ! Egyelőre nem tudjuk, hogy bejut-e valami a derítőkből a kútvízbe, mivel ez függ:

- a kút mélységétől

- a távolságtól

- a talaj áteresztő képességétől

- a felszín alatti vizek áramlásának irányától

- a felszín alatti vizek áramlásának sebességétől.

Ezek közül egyikről sincs pontos adatunk, tehát ezért is szeretnénk a vizet bevizsgáltatni.

2023. ápr. 10. 14:29
 3/3 anonim ***** válasza:

Nem csak azért vizsgálják az E colit, mert önmagában veszélyes, hanem következtetni lehet belőle a víz szennyezettségére, ha ez jelen van, biztos hogy más baktériumokra is lehet számítani.

Hogy mit érdemes vizsgálni, azt úgyis el fogja mondani a labor, ha erről érdeklődsz. De E coli, Coliform szám, telepszám mindenképp kell, és legalább a legalapvetőbb kémiai paraméterek (nitrit, nitrát, ammónium, foszfát, vas, mangán...). Nem tudom most hol tartanak a vizsgálatok árai, de minimum 40-50 ezerre lehet számítani.

2023. ápr. 10. 17:43

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!