Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Teljesen le kell engedni...

Teljesen le kell engedni redőnyt vagy elég "ritkásra" is?

Figyelt kérdés
Nem volt redőnyös lakásom, nyárra olyanba költözök. Pusztán csak elgondolás, ha leengedem teljesen, akkor egyrészt baromi sötét lesz, másrészt a redőny is átforrósodik, fűtve az ablakot is. A ritkásra hagyott verziónál ki tud a réseken szellőzni a meleg, nem fűtve az ablakot. Hogy érdemes?
2023. márc. 11. 01:46
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem kell a redőnyt teljesen leengedni, és akkor nem lesz baromi sötét.

Bár lehet, hogy a redőny kívülről átforrósodik, ezt nem adja át az ablaknak.

Nyáron pedig hajnalban, vagy késő este érdemes szellőztetni, amikor már lejjebb megy a hőség. (Ha persze nincs légkondi.)

2023. márc. 11. 04:01
 2/8 anonim ***** válasza:
41%
ritkásra!
2023. márc. 11. 04:17
 3/8 anonim ***** válasza:
71%

Teljesen leengedve. Nem forrósodik át, hanem szigetel. Nem sokat, de a lényeg, hogy a közvetlen napsütést és a másodlagos infrasugárzás bejutását csökkentsük, illetve minél jobban szigeteljük el a bentet a kinttől. Nem egy sokat számító dolog a redőny, de ha már van, akkor érdemes használni így nyáron.

Tehát nem sokat ér, mert ha otthon vagy, akkor kell a fény, fel kell húzni a redőnyt, pillanatok alatt berobban a meleg a szobába, főleg ha közvetlen a napsütés. Klíma kell ma már sajnos, kötelezővé válik.

A baromi sötétet meg nem tudom mire írod... nyilván akkor kell csak leengedni, ha nem vagy otthon, napközben, munkaidőben. Hülye aki sötétben kuksol otthon.

Illetve még egy fontos dolog: viharban húzd fel! A leengedett redőnyt a szél letépheti, a jég kilyughalhatja (ha műanyag. Fémet meg össze-vissza horpasztja a jég).

2023. márc. 11. 05:58
 4/8 anonim ***** válasza:

a 3 válasz 3-féle - ebből is láthatod, hogy sokféle megoldás lehet jó, kinek mi jött be.

Nekem csak rokonnál volt ilyen tapasztalatom, de az elég sok. Az egyik családban állandóan leengedték a redőnyöket ha kicsit is arra az ablakra sütött a nap - ritkásra, ha melegebb volt akkor szinte teljesen. Tavasszal, ősszel a napsütésnél az alsó harmadig engedték le. Az alap szempontjuk az volt, hogy a napfénytől kifakulnak a bútorok, kiszívja a színét a függönynek, szőnyegnek. Ebből következően szinte mindig sötét volt a szobákban, a legvilágosabb időben is félhomály. Viszont tényleg nem lett meleg odabent. A redőny maga felmelegedik, de mivel pont az a célja, hogy ne a szobába jusson be a napfény, ez így van jól.

Neked kell majd kitapasztalnod, hogy hogyan szereted. Elég ha annyira engeded le a redőnyt, hogy árnyékoljon és a napfény ne tudjon a magasból teljesen besütni - már ez sokat számít nyáron és nem lesz tőle sötét. De nyugodtan lejjebb engedheted és ha teljesen leengeded - ritkásra - az valóban érdemben tartja kint a meleget. De akkor sötétebb lesz.

Mi a függönnyel is játszunk nyáron - redőnnyel könnyebb lenne - ahogy megy a nap körbe a ház körül, úgy megyünk mi is és húzzuk össze a függönyöket vagy szét éppen. Mindig ott van behúzva a függöny ahová tűz a nap és elhúzzuk azon az ablakon ahová már nem élesben süt - így lesz világos a lakásunk. De ez kicsi lakásnál vagy 1 szobánál nem megoldható.

A redőnynél azt szerettem, hogy éjjel résre (lazára) volt leengedve és teljesen kinyitva volt az ablak. Így a levegő egész éjjel szabadon járt, de még se kellett aggódni azon, hogy valaki bemászik a földszinti lakásba.

A viharról más a tapasztalatom, mint a 3-asnak, rokonoméknál pont viharban engedték le azonnal a redőnyt - bár nem fém redőnyük volt, ez igaz, hanem fa. A redőny az ablaküveg védelmét szolgálta és emiatt ez volt az első, hogy mentek és aa redőnyöket teljesen leengedték, a szél se rongálja.

2023. márc. 11. 10:05
 5/8 A kérdező kommentje:
Mondjuk inkább a redőnyt tegye tönkre egy vihar, mint az ablakot.
2023. márc. 11. 16:19
 6/8 anonim ***** válasza:

Nálunk fa redőny van. Sosem tett benne kárt se a szél, se a vihar. Pedig még akkor sincs teljesen leeresztve a redőny, ha vihar van éppen.

(#1-es voltam)

2023. márc. 11. 17:31
 7/8 anonim ***** válasza:

Nálunk a nagy hidegben(-4~5 fok alatt) éjjel koppig le vannak engedve,úgy hogy a zsinór is laza.

Biztosan mondhatom,hogy reggelre 1~2 fokkal magasabb hőmérséklet marad a szobákban,kipróbáltuk.

Csak valóban zavaró,hogy olyankor fura érzés,olyan,mint mikor "süketszobában" vagy.

2023. márc. 11. 20:16
 8/8 A kérdező kommentje:
Szerintem félreérthető voltam. A tetőtér elvéből indultam ki, ugyebár ott is réseket raknak a cserepekve, hogy a meleg kiszellőzzön, s ne melegedjen a tetőtér annyira fel. No most a redőnynél is hasonlóképpen vélekedtem, ha koppra leengedem, akkor megszorul a meleg az ablak, s a redőny között, ha picit lukacsosra hagyom, akkor a meleg nagy része kiszellőzik. De lehet rossz az elgondolás.
2023. márc. 11. 20:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!