Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Milyen kút lehet ez? Honnan...

Milyen kút lehet ez? Honnan tudjam milyen mély? Milyen kútfej való hozzá?

Figyelt kérdés

Vettünk egy telket, rajta fúrt kút. Elvileg vizhozam jó, de régóta nem használt.

Gyakorlatilag úgy nez ki, hogy egy kék pvc cső áll ki a földből, aminek a belső átmérője 11,5 cm.

Erre kézi kútfejet képzelek el, de semmit nem tudok a kutunkrol, milyen mélyen lehet a vízszint vagy milyen mélyre van leengedve a cső, nem tudom. Mivel lehet ezt megállapitani?

És hogyan válasszam ki a megfelelő kézi kútfejet a boltban? Köszi!

2023. márc. 8. 09:53
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

A kút mélységét házilag úgy szokták megmérni, hogy kötsz egy nehezéket kötélre és finoman leereszted, hogy halld a csobbanást. Amikor hallod, teszel a kötélre egy csomót és továbbereszted. Amikor már nem tudod továbbereszteni, megint kötsz egy csomót. Amikor felhúzod, akkor ebből meg tudod állapítani a kút mélységét és a két csomó közti távolságból a vízoszlop magasságát.

Kézi kútfejet ne vegyél, (az életed a pumpálásról fog szólni) hanem vegyél egy kútmotort (kb. 40ezer az olcsóbbak).

Vagy a legjobb, ha megbízol egy kutast, az majd tudja milyen kell, kerti csappal együtt.

2023. márc. 8. 11:31
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

az mélységmérést precízen elmondta a # 1-es. A kútvíz kiemelését a legegyszerűbbre kell fogni, thát egy csőkútszivattyú kell. Úgy saccperkábé 50-60 ezer lehet, de tíz évig minimum bírja. Nekem egy noném tíz évig bírta.

A pumpálós Norton, vagy bármi egy kínlódás..

2023. márc. 8. 12:20
 3/12 A kérdező kommentje:

Igen, de javítsatok ki, a kézi pumpás kútfejet csak akkor tehetek, ha a víz felszíne valahol -7 méternél van, de a cső átmérője mindegy hogy 4 cm vagy 11 cm??

Másrészről ha mégis csőbúvárszivattyút kell leengednem, akkor meg kell vizsgálnom hogy nincs-e görbülete vagy szűkülete a csőnek. Erre pet-palack leengedős kísérletet olvastam valahol a neten. De azt is tudnom kellene, hogy mennyire homokos iszapos a víz nem igaz? Ezt milyen módszerrel lehet mérni? Ugye g/m3-ben kellene tudnom a homok tartalmat.

Ja és még egy kérdés, honnan tudom, hogy a kutamra kell e fennmaradási engedélyt kérnem?? És annak mi a költsége?

2023. márc. 8. 12:47
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

"...honnan tudom, hogy a kutamra kell e fennmaradási engedélyt kérnem?? És annak mi a költsége?"

Gondolom ezt az önkormányzatnál megmondják, de nekem eszembe nem jutna egy most vásárolt telekkel kapcsolatban a kutat forszírozni.

Majd ha lesz erre egy megfelelő törvény, akkor annak értelmében eljárok, de addig nem foglalkozom vele, ahogy a több millió kúttulajdonos sem.

Egyelőre nem fognak kimenni és betemettetni a kutadat az tuti!

2023. márc. 8. 12:55
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
10 éve vettünk külterületi telket, kúttal. A kutya nem foglalkozik vele, hogy engedély vagy nem engedély, ahogy az egész településen sem senki, az önkormányzat sem. Sőt, önkormányzati dolgozóknak van arra nyaralójuk kúttal, ők sem. (Miközben még az is lehet, hogy anno 30 éve engedéllyel lett fúratva, bár kétlem)
2023. márc. 8. 13:01
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

A kézi norton, meg a kintről felszívós szivattyú kb. 9 m mélységig tud vizet felvenni. Ha ennél lentebb van a vízszint, akkor csőbúvár kell mindenképpen. Ha most tavasszal olyan 5 m-nél lentebb van, akkor nyár végére jó eséllyel 9-nél mélyebben lesz, és pont akkor nem tudsz öntözni a felszívóssal, mikor leginkább kellene. Ha sík vidéken van, akkor előfordulhat, hogy nem mélyen van a víz, de még ott se biztos. Szerintem azért van ilyen vastag cső letéve eleve, mert mélyen van a víz, és csőbúvárral használta a régi tulaj. Ahol talajvizet lehet használni, oda inkább 40-es PVC-t szokás tenni.

A bejelentési kötelezettséget évekig húzták-halasztották, de mivel a nép nem nagyon akarta bejelenteni, így nem mertek büntetni (főleg a falusiak képezik a kormánypárt szavazóbázisát), és ha jól tudom, mostanra már fel is adták. Most, ha jól tudom, valami 40-42 m-nél mélyebb, és nagy vízkivételű kutak esetén maradt csak a bejelentési kötelezettség. A nagy vízkivétel kb. kizárt egy telek esetében, valami napi több m3 a határ. A pontos adatokra nem emlékszem, ha esetleg gyanús, hogy téged érint, akkor utána lehet nézni jogszabályban, vagy a helyi jegyző megmondja. (Kérdezd álnéven, e-mailben, ha nem bízol benne...)

2023. márc. 8. 17:13
 7/12 A kérdező kommentje:

Sikerült megmérnem, -8 méternél van a víz felszine és -16 méternél az alja. Nagyon algás és iszapos, dehát évek ota nem volt használva így várható volt.

Segítsetek, akkor vehetek rá kézi kútfejet? Biztos hogy korábban is azzal használták mert mezogazdasagi terulet volt és nem volt áram a telken.

Hogyan csatlakozik a kutfej a 11.5 belső átmérőjű csőre?

(Egyébként első körben csak kis veteményest szeretnék vele öntözni, majd később biztos szivattyúra cserélem, de most nincs rá lehetőség, mert nincs bekeritve a telek igy nem rakok oda drága eszközöket.)

2023. márc. 12. 11:01
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Első lépésben ki kell tisztítani a kutadat, mert akármilyen kútfejet veszel, az iszapot, algát kézzel az életben nem meregeted ki!

Nálunk az elektromos szivattyú is ment 1 napot folyamatosan, mire tiszta víz jött.

Nem tudom neked itt most szóban egy gyorstalpalón elmondani, hogy csatlakozik a csőre, mindenképpen szakember kell hozzá!

[link]

Itt van rajzokkal:

[link]

2023. márc. 12. 11:23
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Mindenképp csőszivattyút kell venned . 5 bár teljesitményű már elegendő.

3/4 kp cső kell hozzá.Ebbe a kútban van 8 mes vizoszlop. 4 m t engedd a vizbe .Aztán szívasd a vizet,mérd az üzem időt.A víz egyre tisztább lesz.

Ha elfogyna a víz,azt hallani is lehet.DE ha nem,10 perc után is érdemes leállni 10 percre .Ki kell tapasztalni a kút hozamát .

Lehet méregetéssel is,aki nagyon biztosra megy . Ha van is bent homok,az nem fog felkeveredni. Membrános szivattyút nem szabad beletenni.

2023. márc. 12. 21:23
 10/12 anonim ***** válasza:
100%
9 es voltam,priviben is szivesen válaszolok.
2023. márc. 12. 21:25
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!